Moim zdaniem sporą wadą RCS w obecnej implementacji jest jej zależność od posiadania zainstalowanych aplikacji Google'a, a dokładniej - Usług Google'a, bo obsługa tego typu wiadomości nie wchodzi bezpośrednio w skład otwartej i dostępnej dla wszystkich wersji systemu Android - AOSP (Android Open Source Project) i z tego względu "śmierdzi" to zamykaniem w ekosystemie Google'a. Dopiero najnowsze wersje Androida (bodajże Q) mają mieć obsługę "bezpośrednio w systemie" (nie wiem niestety w jakim sensie tych słów, bo nie mam możliwości zweryfikowania, jak rzeczywiście to tam działa od strony użytkownika i systemu).
Na marginesie, Google już wiele razy próbował "wybić się" na rynku komunikatorów, ale jak do tej pory mu się to nie udało, więc moim zdaniem niewykluczone, że to dlatego zdecydował się na opracowanie standardu, działającego na nieco innej zasadzie niż jeszcze bardziej "zamknięte" (można powiedzieć - ograniczone do jednej aplikacji jednej firmy) komunikatory w rodzaju np. WhatsApp.
Jestem ciekaw jeszcze jednej kwestii - czy na urządzeniach Huawei bez usług Google'a RCS (gdziekolwiek na świecie) działa?
Albo na urządzeniach z innymi systemami operacyjnymi, np. KaiOS,
w którego rozwój Google jakiś czas temu inwestował.
O ile się nie mylę, to z wymienionych wcześniej powodów - nie. Ale nie pytam tylko o Polskę, ale też o te implementacje RCS-a, które powstają we współpracy z operatorami sieci komórkowych. Niestety aktualnie
wyszukiwarka Google nic na ten temat nie znajduje.
A bez otwarcia się na inne systemy operacyjne moim zdaniem o żadnym następcy SMS-ów ani MMS-ów ciężko mówić. Może jedynie o Google'owej (albo raczej - Androidowej) konkurencji dla iMessage.