Ja obecnie testuję na dual sim Orange Free na kartę i Tmobile Go
Pomijając już kalkulację finansową... skupie się na sprawach technicznych.
Zasięg- praktycznie identyczny w miejscach w których przebywam. Osiągi internetu? Podobne ale z delikatną przewaga dla TM- sądzę że spowodowane jest to ilością użytkowników.
VoXXX- tu jednogłośnie wygrywa TM. W TM bez problemu w trybie samolotowym przy wł WiFi rozmowy, sms, mms idą przez WiFi. Orange... rozmowy, ale czekam do końca marca. Może ze względu na TM, Orange zmieni jeszcze bardziej nowy regulamin.
W TM jest ikona przy zasięgu VoLTE w Orange? że jest VoLTE dowiadujesz się tylko z tego że zasięg podczas rozmowy nie skacze do 3G
YouTube- tu jednogłośnie wygrywa Orange. TM przy wysokich jakościach przycina transfer. Na speedtest możesz mieć kosmiczne wyniki, a filmu nie obejrzysz. Ale jak udostępniłem internet na laptopa to w przeglądarce szło oglądać filmy na wysokich obrotach
Jakość rozmów- test na infolinii Poczty Polskiej max: Orange AMR_WB(16K) 23,850k 23,850k TM:AMR_NB(8K) 12,200k 12,200k (Samsung S9+)
Na plus dla Orange- nie mieli pożaru serwerów jak w blaszaku TM
Plus dla Orange- praktycznie wszystko da się załatwić na stronie internetowej. W TM żeby wł blokadę nr zastrzeżonych, wył pocztę głosową musiałem udać się np na ich czat (obsługa była wzorowa i szybka) no ale po co komplikować proste sprawy?
Orange mam od paru lat i powiem szczerze że nie miałem z nimi żadnych problemów. Do TM kiedyś przenosiłem nr swojej dziewczyny- to był horror. Coś nie działało, jakieś błędy z kodami... masakra
W Orange mam jeszcze starą taryfę OFnK. Na chwilę obecną uzbierało mi się 1137 GB internetu. TM musi się bardzo postarać żebym chciał przejść do nich.
Na chwilę obecną czekam na nowy regulamin Orange co do VoXXX