Hej.
Zakładałem niegdyś podobny wątek w ktorym odradzono mi zakup iPad Air (za 500zł).
Mialem mozliwosc korzystania z iPad Mini 1 gen - przede wszystkim do czytania ksiazek w PDF i sprawdzal sie doskonale (kompaktowe rozmiary, aplikacja iBooks). Niestety tablet mial kontakt z ciecza i obecnie na ekranie widoczne sa smugi ktorych nie oplaca sie usuwac (czesci zamienne, robocizna itd.).
Rozwazam zakup iPad Mini 2 - tu na plus wyzsza rodzielczosc, ekran Retina. Wymiary kompaktowe, jest niewiele ciezszy ale to nie klopot.
Pytanie czy warto, poniewaz na iPad Mini mam iOs w wersji 9.x.x na ktorej nie sposob juz zainstalowac absolutnie zadnej aplikacji ze sklepu Apple, a fajnie byloby miec taka mozliwosc (YouTube, Netflix, HBO GO, moze inny program do odczytywania plikow PDF abym mogl robic dodatkowo notatki rysikiem lub chociaz zaznaczac sobie fragmenty tekstu wartego zapamietania-powtorzenia).
Czytalem, ze calkiem niedawno Apple zaskoczylo i przygotowalo aktualizacje do iOS 14 nawet dla starszych urzadzen (np. iPhone 6S). Az tak wysoka wersja oprogramowania nie bedzie mi do szczescia potrzebna, lecz chcialbym miec dostep do sklepu i mozliwosc instalowania aplikacji.
Zaznacze, ze nie potrzebny mi modul LTE - moge ustawic hotspot w telefonie jesli bedzie taka potrzeba w trakcie jakiejs podrozy, a wiem ze obnizy to koszty zakupu.
Do przeznaczenia mam 300-500zl. Produkty Apple kusza mnie przede wszystkim prostota obslugi oraz jakoscia wykonania tabletow - wysokiej jakosci materialy.