Mam router, który obsługuje 2.4 i 5 ghz czy mam coś ustawiać jakoś? Bo po prostu podłączyłem i zostawiłem i działa ok.
- Dział poświęcony wyłącznie wyżej wymienionym urządzeniom oraz akcesoria tj. anteny wzmacniacze itd.
Regulamin forum: Wątek stworzony do rozmów na temat urządzeń do przesyłania transmisji danych każdej kategorii. Można tu również pisać o dodatkowych komponentach poprawiających pracę modemów i routerów.
jeżeli obsługuje takie czestotliwosci to w standardzie jest to uruchomione i maja nadane hasła. Zawsze wchodzac w ustawienia routera mozesz je odpowiednio ustawić wraz z hasłem.
W ustawieniach mam chyba oba aktywne - oba się wyświetlają. Czy to router sobie sam zmienia w miarę potrzeb, czy ja mam coś ustawiać na danym urządzeniu? No nie znam się na tym, wiem.
Nic nie musisz ustawiać
tylko jak się net wiesza po wifi czy coś możesz ręcznie wybrać kanał
tylko jak się net wiesza po wifi czy coś możesz ręcznie wybrać kanał
Pozdrawiam
Dzięki. Działa Ok, myślałem tylko, że każda z sieci ma inne zastosowanie i ewentualnie coś można zoptymalizować poprzez ustawienia, ale ogólnie śmiga, więc nie będę tam nic kombinował.
Ja sobie tylko odzieliłem sieć 2.4 oddzielna nazwa, 5 ghz odzielna bo czasem łapało 5ghz na bardzo słabym zasięgu i ledwo net działał ,5ghz ma słabszy zasięg .
Pozdrawiam
Jak to sprawdzić jaką częstotliwość łapie dane urządzenie akurat?
To rozdzielenie zapewne ustawia się gdzieś w routerze?
To rozdzielenie zapewne ustawia się gdzieś w routerze?
Wystarczy wejść w ustawienia telefonu > wifi > kliknąć w dane połączenie i info będzie z czym się łączy.
W iphonie nie widzę takiej informacji jaka to sieć - czy 5G czy nie. Są jakieś ustawienia ip dns itp., ale info o samej sieci nie widzę. No poza jej nazwą, no ale to chyba oba są pod jedną nazwą?