kozien70 pisze: ↑21 kwie 2023, 23:29
Szczerze powiedziawszy zapomniałem o tym temacie
Cóż... nie wytrzymałem. Nokia 8210 4G u mnie.
Telefon przyszedł z najnowszą dostępną wersją systemu tj. 14.00.17.01 MOCOR_20A_MP_PS2_W22.52.2_Release.
Orange:
- VoLTE działa (ciekawe jak długo?). Nie ma ikonki "VoLTE". Usługę trzeba włączyć w ustawieniach. Kodek EVS-WB 24,4 kb/s. Tak, to nie błąd. To jest EVS, ale w Wideband. Ponadto słychać różnicę na próbce głosu z głośnika. Sprawdzałem po drugiej stronie w service menu Samsunga, który na ekranie połączenia pokazuje znaczek HD (nie HD+).
- 3G: AMR-WB 23,85 kb/s
- 2G: AMR-NB 4,75 - 12,2 kb/s
Play:
- VoLTE działa. Jest ikonka "VoLTE" przy kreskach zasięgu oraz na ekranie połączenia. Usługę również trzeba włączyć w ustawieniach. Kodek EVS-WB 24,4 kb/s. Weryfikacja na słuch i service menu Samsunga.
- 3G (połączenie z Orange -> Play): AMR-WB 12,65 kb/s
- 2G (połączenie z Orange -> Play): niby AMR-WB 12.65 kb/s w service menu, ale dźwięk jak AMR-NB
Powyższe wyniki niezależne od tego czy telefon był w zasięgu własnym czy roamingu.
T-mobile'a sprawdzę na weekend we własnej taryfie.
SAR:
https://www.nokia.com/phones/en_int/sar
Instrukcja podaje takie maksymalne moce:
GSM850/900: 35 dBm
GSM1800: 32 dBm
WCDMA 1, 5, 8: 25 dBm
LTE 1, 3, 5, 7, 8, 20: 25 dBm
Bluetooth: 9 dBm
Wstępnie powiem, że telefon zbiera bardzo mocno dźwięki z otoczenia. Ogólnie działa bardzo płynnie i jest prosty w obsłudze. W końcu to system S30+.
Jeśli macie jakieś pytania to wrzucajcie na priv. Będę go miał minimum 2 tygodnie. Plusa niestety nie przetestuję, bo nie mam karty SIM.