@Kozien70
Optymalizacja -> fakt, skrót myślowy. W przypadku Plusa i Zaborowa chodziło o załatanie dziury czyli w zasadzie rozbudowę siatki stacji (zagęszczenie).
W przypadku Spały to już optymalizacja. Cellnex ma fajny obiekt tuż obok. Likwiduje jedną ze stacji a Plusa przenosi na poPlay'ową wieżę. Nie zdziwiłbym się gdyby anteny zawisły wyżej niż były w poprzedniej lokalizacji.
Ja myślę, że jest szerszy plan ale on chyba musi opierać się na zawartych umowach dzierżawy. Wątpię by ktoś sam chciał rezygnować z kasy przez kolejne kilka lat. Chyba, że Cellnex stwierdzi, że zapłaci np: czynsz jednorazowo za cały pozostały okres bo z jakiś względów przenosimy per saldo i tak się im opłacą. Nawet przy spłaceniu dzierżawcy.
Budowa stacji obok istniejącej już Cellnex'u to moim jeszcze "ciągnący się ogon" długiego postępowania administracyjnego. Może z kimś zawarto umowę „success fee” i można tak prosto tego cofnąć (?).
W mojej ocenie takie sytuacje z kwartału na kwartał będą mieć tendencję malejącą do zaniknięcia.
habish pisze:Będzie taka optymalizacja na szeroką skalę.
Myślę, że to się będzie rozkręcać z kwartału na kwartał. W końcu Cellnex musi zacząć zarabiać dla właścicieli.