PiotrG-dz pisze: ↑09 maja 2024, 12:06
Czy lejek 1 mega jest znośny w tej ofercie?
Mam swój główny i właściwie jedyny numer w tym najtańszym abo. Jestem dość przeciętnym userem. Pakiet 10GB przekraczam średnio co 3-4 miesiące, ale zaznaczam, że gdzie mogę, to korzystam z wifi (w domu wifi, u znajomych wifi, poza domem hotspoty - po wifi zużywam średnio 20-40 GB miesięcznie). Na lejku najwięcej wykorzystałem 2GB danych.
@KC-KARLOS świetnie określił ofertę - dla mało wymagających.
A teraz krótko jak działa ten lejek: rolek na FB oraz IG nie pooglądasz, a przynajmniej nie przez przeglądarkę. Aplikacji nie używam, być może one jakoś kompresują zawartość, przez przeglądarkę irytująco długo buforują się filmiki. Przy przeglądaniu stron (szczególnie socjali oraz sklepów, gdzie jest dużo treści graficznych) trzeba trochę cierpliwości. Tutaj można oczywiście zastosować przeglądarkę/proxy kompresujące obrazki, ja tego nie robię bo aż tak często mnie lejek nie dopada, ale ostatnie zakupy na pewnej stronie trochę mnie zirytowały. Radio internetowe działa dobrze. Spotify też da się używać, ale przy częstym pomijaniu zapycha się (tutaj również może pomóc wyłączenie video i zmiana jakości, ja mam wszystko ustawione na max i takie mam odczucia). YT jest używalne w niższych rozdzielczościach (np. 480p), streamingi również (na lejku spokojnie oglądam Prime Video, zauważam nieznaczną stratę jakości). Komunikatory bez problemu. Wiadomo, filmu z wesela nie prześlesz (prędzej lejek zdejmą), ale tekst, fotki, krótkie filmiki czy też rozmowa (audio i/lub wideo) to nie problem.
Kiedyś neostrada 1mb/s to był luksus. Obecnie treści ważą coraz więcej (niestety). Ja ten abo będę trzymał tak długo, jak to będzie opłacalne (czytaj - dopóki nie ma kolejnych podwyżek inflacyjnych).