Nurtuje mnie jedno pytanie. Wczoraj przeglądałem billingi znajomej osoby w Orange. Przy połączeniach był dopisek w stylu: rozmowy wifi calling wykonane w Polsce rozliczone jako nielimitowane połączenia na terenie kraju (dokładnie nie pamiętam, ale mniej więcej taki był tego sens).
Mam Vectrę. Bardzo często zdarza mi się korzystać z otwartych hotspotów + VPN. VPN łączy się z losowym krajem (nigdy nie jest to Polska), a VoWiFi mam aktywne, co potwierdza ikonka. Nie miałem jeszcze okazji na prowadzenie rozmowy w takiej konfiguracji, ponieważ od niedawna VoWiFi pojawiło się na moim telefonie, który teoretycznie nie jest wspierany.
Czy Vectra takie połączenie zaliczy jako połączenie wykonane w innym kraju? Czy w przypadku "zidentyfikowania", że łączę się z innego kraju (VPN) będą jakieś konsekwencje?
Trochę tego nie ogarniam, bo niby VoWiFi powinno działać "jak w kraju" niezależnie od miejsca, z którego używany jest telefon, ale z billingu Orange wynika co innego. Chyba, że Orange sobie rozdziela te pozycje (kraj/poza krajem) bez konsekwencji, a jak robi Vectra? Wolę najpierw się upewnić, niż później żałować
.