13 i 14 sierpnia miałem okazję być w Częstochowie więc korzystając z tejże okazji sprawdziłem działanie sieci (Orange i Play). Ogólnie rzecz biorąc bez zarzutu, szczególnie w centrum gdzie było masa ludzi (Jasna Góra) - internet niemal bez zarzutu, tzn. bywały czkawki, np. miałem speedtest Playa w okolicy 0,5Mbps-1Mbps pobierania w LTE ale za chwilę kolejny test to było ponad 20Mbps. Orange w 5G transferty od 200Mbps do ponad 1Gbps (starałem się robić w otwartej przestrzeni), ale głównie te 400-500 Mbps było. Miałem też sytuację że nagle zrzuciło mnie do LTE, test w LTE Orange miał około 1Mbps poberania, pod koniec wskoczył na 5G i zdążył się rozpędzić do prawie 100Mbps (to fajnie pokazuje co znaczy pasmo C). Rozmowy w porządku, raz zerwało mi połączenie z Orange na numer Play w zupełnie innym regionie Polski. SMSy i MMSy bez problemu. Ogólnie to inny typ "eventu" w porównaniu o sposób korzystania z sieci jeśli porównamy do np. Poland Rocku, pewnie też z uwagi na wiek klientów. W każdym razie zauważyłem że bardzo dużo ludzi rozmawiało przez telefony.
Zrobiłem jeszcze pomiar 5G Orange w Częstochowie w bezpośreniej widoczności ale z dala od tłumów, pomiar stacji 52222 (N!) Częstochowa, ul. Wręczycka - wieża T-Mobile:
- test 1 minuta pobierania i 1 minuta wysyłania w nPerf (bardzo strabilnie trzymało te 1400Mbps):
- test 5 minut pobierania i 5 minut wysyłania do Netflix, miałem wrażenie jakby pomiar był przycięty do ~1Gbps, w każdym razie poleciało ponad 40GB: