Remington pisze: ↑15 cze 2024, 11:54
Możliwość śledzenia gdzie ktoś jest była odkąd ruszyły sieci komórkowe. Operator wie, które numery są na danym obszarze i im przekazuje komunikat.
Dawniej nie było obowiązku rejestracji kart SIM, więc operator tak naprawdę nie wiedział kto jest właścicielem tejże karty (szczególnie w pre-paid), no chyba że klient miał z operatorem podpisaną jakąś umowę (np. abonament). W tamtych czasach anonimowość w sieci byłą znacznie większa. Rejestracje wprowadzono właśnie głównie po to by każdego użytkownika sieci można było zidentyfikować. Teraz bez względu czy to abonament czy pre-paid operator wie do kogo należy karta SIM, zna jego imię, nazwisko, adres czy PESEL i masę innych informacji.
Słyszałem gdzieś, że były przypadki, że dana osoba, która miała zarejestrowanych kilka kart SIM u tego samego operatora i karty te cały czas logowały się w całkiem innych regionach Polski (bo niemożliwe jest by ta sama osoba na raz znajdowała się w Warszawie, Krakowie, Gdańsku i Łodzi), to wykrywał że coś jest nie tak i takie karty blokował. A byli tacy co handlowali np. na Allegro zarejestrowanymi kartami bo ktoś kto tu kupował chciał być bardziej anonimowy to długo tej karty niestety nie poużywał, a kto wie czy jeszcze jakiś problemów przez to nie miał.
Remington pisze: ↑15 cze 2024, 11:54
Operator wie, które numery są na danym obszarze i im przekazuje komunikat.
Z tego co wyczytałem na tej stronie -
https://www.gov.pl/web/rcb/alert-rcb--- ... odpowiedzi
Alert RCB ma przyjść jeśli telefon zaloguje się do stacji bazowej, która znajduje się na obszarze zagrożonym. - "16. Skąd Alert RCB będzie wiedział, że znajduję się na obszarze objętym zagrożeniem? - Operatorzy telefonii komórkowej wysyłają wiadomości tekstowe z Alertem RCB na wskazane przez dyrektora RCB obszary. Decydujące jest tutaj przebywanie w zasięgu stacji bazowej (BTS), która jest położona na terenie objętym potencjalnym zagrożeniem."
Obszary danego Alertu (do odbiorców, którzy znajdują się na terenie jakich powiatów jest on wysyłany) można sprawdzić na Twitterze RCB -
https://twitter.com/RCB_RP. Przy każdym Alercie jest mapka z jego obszarem. Mapki te często też przedstawiają w różnych portalach typu Onet, Interia, itd.
Z własnego doświadczenia zauważyłem, że wystarczy chwilowe zalogowanie się do BTSa w obszarze zagrożonym i Alert powinien przyjść. 6 czerwca był Alert przewidziany dla Małopolski, a dla Podkarpacia nie. Mieszkam na Podkarpaciu w okolicach Krosna i jest to teren górzysty, gdzie na górkach często telefon loguje się do dalekich BTS (mimo, że są inne znacznie blizej). 6 czerwca jechałem rowerem, miałem włączony NetMonitor (stąd widziałem do jakich stacji tel się logował), byłem oczywiście cały czas na Podkarpaciu, wyjechałem na jakąś górkę i telefon dosłownie na 2 sekundy zalogował się do BTSa znajdującego się w Małopolsce, po kilku minutach (mimo, że już byłem zalogowany pod najbliższą stacje - znajdującą się na Podkarpaciu) przyszedł Alert RCB przewidziany dla Małopolski (nikt inny w mojej okolicy go nie dostał). Widocznie działa to podobie jak przy przekracaniu granicy kraju - tam operator wykrywa logowanie u innego operatora i wysyła SMSy powitalne w danym kraju, tutaj wykrywane jest logowanie telefonu w stacji która jest na obszarze zagrożonym i po zalogowaniu (nawet chwilowym) do takiej stacji wysyłany jest SMS z alertem.
forum_tg pisze: ↑29 cze 2024, 22:11
To ja mam pytanie, jak to możliwe, że będąc na wakacjach daleko od granic PL otrzymałem Alert RCB? Jeden numer w Orange, drugi w NJU - oba otrzymały.
zaznaczam, że z VPN nie korzystałem.
Od jakiegoś czasu ponoć działają Alerty RCB za granicą. Jednak tutaj wysyłane jest to do wszystkich osób znajdujących się w danym kraju. Nie istotne tutaj jest w jakim regonie się jest i z jaką stacją bazową ma się za granicą połączenie, wystarczy, że jesteś zalogowany do sieci operatora w danym kraju i wtedy jeśli dla tego kraju przewidziany jest Alert to jest on wysyłany.
IC_Current pisze: ↑15 cze 2024, 08:34
Operator zbiera logi z miejsca użycia telefonu (BTS)
Na jaki czas takie dane są przechowywane? pytam z czystej ciekawości. Wiesz może jak to wygląda - mają tam jakieś określone przedziały czasowe z każdego dnia w jakiej stacji o określonych porach telefon był zalogowany? Widzą tylko jaka to była stacja czy także jaki to był sektor, pasmo i generacja sieci?
IC_Current pisze: ↑15 cze 2024, 08:34
Do tego dane są zbierane na cele zarzadzania i optymalizacji sieci.
Czy operator widzi aktualne obciążenie danej stacji? Słyszałem, że każdy operator ma kilka centrum dyspozytorskich w kraju (ponoć Orange i T-Mobile mają wspólne z racji iż stacje bazowe są te same - centra dyspozytorskie tak naprawde należą do NetWorks, który za to wszystko jest odpowiedzialny. Plus i Play mają każdy swoje, osobne). Każde obsługuje swój obszar kraju (np. NetWorks ma 4 - w Warszawie, Poznaniu, Gdańsku i Katowicach). Nawet widziałem, że na kontenerach niektórych stacji NetWorks w mojej okolicy jest taka tabliczka - NetWorkS! Sp. z o.o - Centrum dyspozytorskie zarządzania siecią Katowice - nr. tel (i tu podany numer telefonu). Czy w takim centrum dyspozytorskim cały czas ktoś kontroluje ruch w sieci i obciążenia stacji? Czy są w stanie np. podczas przeciążenia stacji coś zrobić, np. przenieść część obciążenia do innej stacji przez jakieś zwiększenie mocy czy zmianę jakiś konfiguracji na stacjach - zwiększyć przepustowość, odpalić jakąś dodatkową radiolinie czy coś? Widziałem gdzieś filmik prezentujący prace w NetWorks gdzie było pokazane jak ludzie siedzą przed monitorami i coś tam zarządzają z aktualną konfiguracją sieci i BTSów, pokazane jak działają z siecią np. gdy gdzieś jest jakaś masowa impreza. Szukałem teraz tego filmiku, ale za chiny nie mogę znaleść. Czy przechowują w takich centrach informacje o obciążaniu stacji w danych dniach i godzinach? Widziałem jak Play po ubiegłych wakacjach pokazywał mapkę wybranych stacji w miastach turystycznych pokazując jak zmieniało się ich obciążenie w każdym dniu wakacji.