D@rio pisze:TimeSlot pisze:Np, jeżeli jedziesz do Polski z Niemiec i jako pierwszy zaloguje cię BTS Orange, to przez cały pozostały czas będziesz korzystał właśnie z tej sieci. Zresztą taki sam motyw jest na lotniskach
a to juz żalezy od sieci i od ustawień/wpisów w karcie SIM dot. "ulubionych sieci"
bo generalnie, jeśli nic nie jest modyfikowane przez operatorów macierzystych to powinna decydować siła sygnału sieci w danym miejscu, i wtedy możliwe są przeskoki/przelogowania do innych operatorów zależnie od przemieszczania się i zmiany lokalizacji.
Z tymi "ulubionymi sieciami" o których napisałeś to ciekawa sprawa jest, zauważyłem to podczas moich wakacji podczas których odwiedziłem wiele europejskich krajów.
Krótko to opiszę, Byłem tam ze znajomymi (2 osoby, w tym ja miały
Erę, 2 osoby
Plusa, a jedna
Orange-bez aktywnego roamingu jak się potem okazało)
Przy granicy ze słowacją telefony Plusa "przestawiły się" na Orange SK, ja przy granicy wyszukałem w mojej erowskiej Nokii dostępne sieci znalazłem polskie (Era, Plus, Orange PL) i słowacką Orange SK, ale nie zalogowałem się do tej sieci, miałem cały czas Era, 4 kilometry za granicą znikł zasięg Ery i na wyświetlaczu ujżałem T-Mobile SK. Podczas pobytu na słowacji ja i koleżanka (oboje Era) mieliśmy cały czas T-Mobile, ja czasem przestawiałem na Orange, ale po kilku minutach wracało T-Mobile, pomimo iż miało słabszy zasięg niż Orange SK (wynika z kolejności znalezionych sieci w moim telefonie). Znajomi oboje w Plusie mieli na zmianę T-Mobile SK, Orange SK (nie wyszukiwali oni sieci, mieli "wybór auomatyczny"), abonent Orange nie miał włączonego roamingu więc na wyświetlaczu "Tylko alarmowe" lub "Brak sieci".
Potem na Węgrzech w Erze prawie non-stop mieliśmy T-Mobile H, a znajomi w Plusie różne sieci. W innych krajach gdzie nie było T-Mobile sytuacja się unormowała, choć do niektórych sieci telefon logował się znacznie częściej, w różnym lokalizacjach.
Nie wiem czy tej sytuacji nie wiązać z faktem iż DT (właścieciel T-Mobile) ma w Erze 97% udziałów (jeżeli dobrze pamiętam), a na stronie T-Mobile International Polska jest zaznaczona na różowo jako kraj, w którym jest T-Mobile
Czy gdzieś w telefonie lub necie jest informacja jaki polski operator preferuje jakie sieci zagraniczne?
[ Dodano: 2007-08-29, 13:44 ]
ta strona z mapką to:
http://t-mobile.net/CDA/t-mobile_worldwide,5,0,,en.html