butterfly pisze:Akurat to forum jest słabe wg mnie, jest lepsze.
Myślisz o samsung-wave.pl?
[ Dodano: 2010-10-31, 13:10 ]
I jeszcze o sprawie widgetu zegara HTC (i wszystkich innych, z wyjątkiem firmowego podwójnego)
Owszem, tak jak się spodziewaliśmy, zmiana czasu pomogła. Zegar telefonu i zegary "obcych" widgetów pomogła.
Ale bug pewnie został. Sądząc z relacji tych, którzy w tych dniach, w których bug występował (27.X-31X) akurat przeszli na najnowsze firmware, wygląda na to, że jest to chyba bug w oprogramowaniu telefonu, a nie w widgecie. Chyba coś wreszcie zmienili w sofcie, bo nie wydaje mi się, żeby sprawę załatwiło przejście na bada 1.2.
Miejmy nadzieję, że do ponownego wprowadzenia czasu letniego na wiosnę, będziemy juz wszyscy mieli zainstalowane najnowsze firmware z marca 2011 wraz z bada 2.0...... A może z androidem?
I jeszcze coś o aktualizacji czasu.
Teraz, gdy czasy widgetów i telefonu się zgadzają postanowiłem sprawdzić , co właściwie aktualizuje "auto-aktualizacja" czasu.
W tym celu ustawiłem ręcznie czas w telefonie o kilkanaście minut do tyłu, a następnie włączyłem auto-aktualizację czasu. Włączyłem to rano ok 9-tej i do tej pory czas się nie zaktualizował!
Czekałem specjalnie aż minie godz 12 - bo być może aktualizacja jest raz, czy dwa razy dziennie (chociaż byłoby to zupełnie bez sensu), ale też nic.
Nadal zegar telefonu, a w ślad za nim zegar widgetu idą z ustawionym ręcznie opóźnieniem.
Zatem auto-aktualizacja czasu, wcale nie aktualizuje czasu zegara!
Chyba aktualizuje tylko przejście czasu z letniego i zimowy i odwrotnie.
Przynajmniej tak jest w moim telefonie.
Może by to tłumaczyło błędy w wypadku "dodatkowego" -i pewnie zbędnego- ustawiania czasu letniego w starszych wersjach softu.
W wersjach "pośrednich" zlikwidowali opcje włączania i wyłączania czasu letniego, być może jednak pozostawiąjąc ( przez niedopatrzenie) defaultowo opcję czasu letniego.
I dopiero w JID usunięto tą opcje całkowicie? To tylko domysły.
Ciekawe też było zachowanie widgetu zegara(HTC), w chwili ustawienia przeze mnie czasu o kilkanaście minut do tyłu. Otóż zegar tego widgetu zatrzymał się na godzinie i minutach tej chwili gdy, umyślnie cofnąłem czas, następnie CZEKAŁ, aż zegar telefonu dojdzie do jego czasu i ruszył dopiero wraz z nim!
Oba oczywiście o te kilkanaście minut do tyłu.
W chwili gdy kończę tego obszernego posta - nadal tak idą, dalej nic się samo nie zaktualizowało, pomimo włączonej auto-aktualizacji.!
Wygląda na to, że zegar systemu telefonu "ciągnie za sobą" zegar widgetu.
Patrząc na to, zastanawiam się, jak udało się to zrobić programistom softu, że dla własnego widgetu (podwójny zegar) czas był zawsze podawany właściwie, a dla "obcych" widgetów zegara -nie. Przypadkowy błąd? Aż trudno uwierzyć.
Toż to chyba trzeba było specjalnie ( i złośliwie) zaprogramować!
Skłaniam się do zdania jednego z przedmówców, - wszystkiemu winni Tusk i Putin!