Wątek jest bardzo ciekawy. Bardzo byłem zaskoczony informacją, że ceny połączeń na Ukrainie są niższe niż w Polsce. Ale wiadomo, przy ustalaniu cen bierze się siłę nabywczą konsumentów. U nas też te stawki za połączenia pewnie byłyby niższe, gdyby nie regulacje prawne. Rozumiem, koncesje na budowę sieci, ale ustawianie cen między operatorami to chyba nic dobrego. Piszę to nie jako specjalista, a raczej jako hobbysta, który zdobywa wiedzę na temat telefonii na tym portalu
Zauważyłem, że jesze nie było pełnej informacji na temat operatorów wirtualnych i jak ja to nazywam, klonów sieci, albo marek sieci.
Polkomtel, właściciel sieci Plus, oferuje również sieci, które są pozycjonowane osobno:
Sami Swoi - prepaid skierowany do raczej starszych osób, dzwoniących raczej do sieci stacjonarnych i do własnej sieci. Traktowana jako osobna sieć, nie Plus.
Jedna taryfa
36i6 - prepaid skierowany do młodzieży. Traktowana jako osobna sieć.
Dwie taryfy: PiszoMów Dobowy i 36i6
Simplus - pierwszy prepaid w sieci Plus, najbardziej zbliżony do sieci macierzystej Plus. Nie jest traktowana jako obca sieć. Ale niech ktoś lepiej znający się na tym poprawi mnie.
Taryfa: Twój Profil, Nowy Simplus i stare taryfy: Easy i Team 7.
Po sieci Polkomtela działają też operatorzy wirtualni:
mBank Mobile - 3 taryfy prepaid
Mova Carrefour
prepaid dla klientów hipermarketów. Za zakupy klienci dostają minuty do wykorzystania.
FreeM - prepaid dla fanów Facebooka
Gadu Air - prepaid, który został uznany jednym z najlepszych w ubiegłym roku.
Sieć Polskiej Telefonii Cyfrowej, czyli Era
W Erze prepaidy to:
Tak Tak - pierwszy prepaid w Polsce, chyba.
Taryfy: HOT, Nowy Tak Tak, Happy, Nowy Tak Tak Fon.
Heyah - chyba traktowana jak oddzielna sieć, skierowana do młodzieży. Dwie taryfy w tym prepaidzie. Dobra oferta dla obcokrajowców mieszkających w Polsce i chcących dzwonić do swojego kraju taniej.
Operatorzy wirtualni:
tuBiedronka - prepaid dla klientów dyskontów Biedronka. Płaska taryfa, wszędzie po 25 groszy, oprócz Play i CenterNet.
Polsat Cyfrowy: prepaid skierowany do klientów telewizji satelitarnej i nie tylko.
Teraz Orange.
Oferta prepaid: Orange One, POP, Nowy Orange Go.
Sieć Play.
Prepaid nosi nazwę Fresh.
Sieć CenterNet:
Mało wiem o tej sieci, zupełna nowość. Wiem tyle, że po jej infrastrukturze działa prepaid wRodzinie. Prepaid oferowany słuchaczom Katolickiej Rozgłośni Radiowej Radio Maryja.
W Polsce działają jeszcze sieci wirtualnych operatorów związanych z telewizjami kablowymi. Na przykład Aster.
Jeszcze jeszcze telefonia stacjonarna Dialog oferująca prepaida Diallo.
Kiedyś działały takie sieci jak: Sneakers: prepaid dla smakoszy batonów Sneakers
Avon: prepaid dla konsultantów i klientów firmy kosmetycznej Avon.
Jak się coś nie zgadza, to proszę o korektę
Moje słuchawki: Plus: Motorola d160, Nokia 3110, Nokia 3310, Nokia 6820, Nokia 6310, Nokia 9300, HP IPaq hw6915, Nokia E51, Nokia E52, Nokia N8. Orange: SE Xperia Arc, SG S III.