mariusz9a pisze:Podłączyłem przez 5 kabli 1 metrowych i mój HDD Samsung zewnętrzny działa
Dziwne prawda?
Jest dziwne, w mojej opinii to niema prawa zadziałać (starty na 6 złączach), chyba że masz zawyżone napięcie na samym porcie. Podaj model dysku, jak mi się taki trafi, chętnie sprawdzę.
Maniek99 pisze:Jakim? A spadki napięcia na sondach, na styku pomiarowym oraz niepewność pomiaru wyliczona? Zapewne nie - więc nie gadaj mi, że zmierzyłeś mi tu 0,2V bo mnie śmieszą takie pomiary
Specjalnie dla Ciebie powtórzyłem dziś test.
Miernik Metex M3800
Pomiary wykonane na wewnętrznych stykach kieszeni (dysk Fujitsu HandyDrive 120GB).
Pomiar na samym oryginalnym kablu zasilającym 70cm: 5.01V - to jak byś miał wątpliwości co do spadku na sondach
Pomiar na oryginalnym kablu USB 70cm: 4,88V jałowy/4,8V obciążenie.
Pomiar na 2M kablu Digitus + 70cm oryginalnego kabla: 4,80V jałowy/4,70V obciążenie.
Pomiar na 4,5m kablu Gambid + 70cm oryginalnego kabla: 4,6V Dysk non stop się resetuje.
Oczywiście w ostatnim teście można było użyć lepszego kabla (ten Gambid nie jest miedziany, a Digitus tak), ale z testu wynika że próg stabilności dla tego dysku wypada właśnie gdzieś w okolicach 4,7V.