Witam,
mieszkam 41 km od granicy z Ukraina. W domu, po wyszukianu dostepnych operatorow, czasami zdarza sie ujrzec na wyswietlaczu nazwe ukrainskiej sieci Kyivstar, ale wszelkie proby zalogowania koncza sie porazka. Kilka godzin temu bylem w terenie oddalonym ok. 15-20 min pieszo od domu. Wysokie wzniesienie, wokol pola uprawne, a w oddali pobliskie miejscowosci oraz lasy. Z ciekawosci wlaczylem wyszukiwanie sieci i ku mojemu zdziwieniu, oprocz nazw polskich operatorow, pojawily sie wymieniony Kyivstar, life:) i MTS UA. Zalogowanie do dwoch ostatnich okazalo sie nieudane, natomiast zaskoczyl mnie rezultat logowania do Kyivstar. Mialem pelny zasieg. Oczywiscie mozna to wytlumaczyc polozeniem w ktorym sie znalazlem, co zreszta bylo widoczne rowniez w zasiegu naszych rodzimych sieci. W domu mam zasieg 2G z Plusa, a w odleglosci zaledwie kilkunastu minut od domu jest to juz HSPA+. Co wiecej, mieszkam w tak malej miejscowosci, ze jedynie Plus daje mozliwosc bezproblemowego uzytkowania. Pozostale z polskich sieci zazwyczaj po wyszukaniu nie widnieja jako znalezione.