Xy pisze:Panowie koledzy szanowni, mam jeszcze kilka pytań odnośnie Windows Phone 8. Są to pytania nawiązujące do Androida.
-jeśli otworzy mi się strona w wersji komputerowej i jest tam filmik to czy na WP on pójdzie? Na Androidzie szedł ładnie mimo, że czasem klatkował (oglądałem za pomocą streamingu (po WiFi) kwalifikacje do wyścigu).
Zalezy od strony. Nie wszystkie strony chca sie otworzyc na IE10 w tzw. desktop mode. Druga sprawa to technologia w jakiej opisany jest obiekt. Jesli to Flash to nie ruszy, jesli HTML5 nie bedzie problemu.
Xy pisze:
-czy Bluetooth jest pełnowartościowy, tzn. wszystkie rodzaje plików w każdym rozmiarze pójdą w każdą stronę? Np. telefon <> telefon, komputer <> telefon? Wersja 3.1 w Lumii 820 czyli szybciej idą pliki niż w wersji BT 2.1? Rozumiem, że słuchawka BT po sparowaniu będzie działała tak dobrze jak na And, tak? Pytam się o to kolejny raz bo to ważna funkcja dla mnie.
Szczerze mowiac nie wiem... do przesylania plikow albo uzywam netu (+ Skydrive albo NFC. BT juz od dawana tak nie wykorzystywalem. Ale przesylalem jakis czas temu kilka zdjec do Lumii ze starej Nokii 6300 i plikow mp3 na dzwonki i dzialalo. Innych nie probowalem.
Xy pisze:
-Internet Explorer mobilny jest wart używania czy pobrać Operę? Przyznam, że z tej na Androida nie jestem do końca zadowolony. Gdyby nie funkcja "turbo" korzystałbym tylko z wbudowanej standardowej.
Wg mnie to super przegladarka. Szybka, wygodna i po nastepnym updacie (Blue) ma sie automatycznie synchronizowac z IE10 w Windows 8. Mam nadzieje tylko, ze bedzie to robic lepiej w zakresie zakladek niz IE10 desktop i Modern. Generalnie Opery nie mam i nawet nie czuje potrzeby instalowania. W razie czego jest Nokia Xpress (jesli ma malo danych w pakiecie), ktora chyba dziala calkiem fajnie (tez laduje np. malo grafiki, itp) ale posiadajac 1GB w pakiecie jeszcze nie mialem potrzeby z niej korzystac.
Xy pisze:
-długość nagrywanych filmów ogranicza pojemność karty pamięci i czas pracy na baterii? Optyka Carl Zeiss faktycznie wpływa na jakość zdjęć czy to tylko chwyt reklamowy? Bo z obiektywami tej firmy do lustrzanek mam do czynienia dość często...
W Lumii 920 nie ma karty ale nie zauwazylem aby dlugosc fimu ograniczalo cos innego niz bateria czy ilosc dostepnej pamieci. Co do jakosci...
Na Lumii 920 to faktycznie rewelacja (mam porownanie z Galaxy S3, ktorego mialem wczesniej). W ciagu dnia i w dobrych warunkach oswietleniowych roznica moze nie jest wielka, ale jest. Szczegolnie przy nagwyaniu video Full HD bo optyczna stabilizacja obrazu faktycznie dziala i widac to od razu! Za to im ciemniej tym roznica robi sie wieksza. Zdjecia miast wieczorem - super.
Mam tez w domu Lumie 710 z aparatem bez stabilizacji i tylko 5Mpix. Nie widze zeby zdjecia byly w czym klowiek gorsze niz w S3.
Dodatkowo trzeba pamietac, ze Nokia daje sporo fajnych aplikacji ktore wspolpracuja z aparatem. Tak wiec nawet glosny brak oficjalnego klienta Instragram nie jest klopotem, zadnym. Inna sprawa, ze na Androida jest... ale co z tego, skoro na S3 za kazdym razem przy robieniu zdjecia mi sie wywalal i mimo licznych prob, instalowania/odinstalowywania, rottowania, zmian systemu/luncherow i tak nie chcial dzialac.
Xy pisze:
-Na czym polega odblokowanie Windowsa, jak się to robi, czy traci się gwarancję i jakie dodatkowe funkcjonalności nam to daje? Czy to jest coś jak root Androida? Przyznam, że o odblokowaniu przeczytałem wczoraj i... warto?
Nie wiem. Nie mam potrzeby takiej zabawy bo wszystko działa. W Androidze to mus, jesli chce sie z telefonu sensownie krozystac.
Tu nie bardzo widze sens - chyba tylko po to by zmienic tapete przy ladowaniu systemu.
Np. w Androidze root byl konieczny by sciagac darmowe aplikacje z innych regionow - Netflix. W WP wystarczy zminic region w ustawieniach telefonu, przeladowac urzadzenie i juz - sciagasz co chcesz ze sklepu w USA czy UK. Mam juz Netflixa i przez Smart DNS dziala super (choc tylko w domu). Tu niestety przewaga Androida bo wspiera protokoly VPN a WP jeszcze (ciagle) nie.
Czy po jailbraku da sie sciagac darmowe aplikacje... nie wiem - nie interesowalem sie.
Xy pisze:
Nie jestem do końca zdecydowany na zmianę systemu. Windows Phone 8 kusi prostotą, niezawodnością, stabilnością i szybkością działania. Nokia kusi wzornictwem i jakością wykonania. Zestaw ten każe się zastanowić nad wyborem bo to zamknięty system bez możliwości integracji jak w And. Z drugiej strony wymagam zainstalowania kilku programów, a reszta ma działać szybko. Mam dość wieszającego się, myślącego i wywalającego się Androida, który do poprawnego działania potrzebuje potężnej czterordzeniowej maszyny z gigabajtem pamięci. No nie wiem, mam jeszcze czas do namysłu. Znając życie pewnie Lumia będzie w nieludzkiej cenie i skończy się na jakimś Andrucie
Ale może parę ładnych zagrań, negocjacji i zejdą z ceną NL do normalnego poziomu.
Nie bardzo rozumiem problem z otwartoscia/zamknieciem systemu. Dzieki temu zamknieciu wlasnie wszystko dziala tak jak dziala - czyli swietnie, bo deweloperzy musza trzymac standard. W Androidzie niby jest otwartosc ale z mojego p. widzenia normany uzytkownik nic sensownego na tym nie zyskuje. Za to dzieki niej jest i w systemie i w aplikacjach i sklepie balagan i kazdy (dewelopar) robi co chce.
Jesli przez ta otwartosc (bo dla 99% uzytkonikow do tego sie to sprowadza) rozumiec to, ze mozna w nieskonczonosc zmieniac lunchery, animacje ikonek, to czy po kliknieciu programu telefon robi "click" czy "bip", itp. To ja mowie PASS.
Takze fakt czy w skelpiej jest 150 tys aplikacji czy 10 milionow jest dla mnie bez znaczenia - z wszystkich i tak nie skorzystam, te ktorych potrzebuje sa a do tego z moich obserwacji wynika, ze te ogrome ilosci apek to glownie chlam i powtarzanie po raz 100 (setny) togo co juz od dawna jest.
Jak cos jeszcze to pisz. Tak jak mowilem - mnie przesiadak na W8 i WP8 bardzo pasuje i aplikacje ktore mam sa naprawde dobrej jakosci.
Nawet nawigacja jest super. Wczesniej korzystalem przez lata z Garmina (mapy Navteq) wiec Nokia Drive (Nokia ma udzialy w Navteq'u stad maja chyba najlepsze mapy na mobilnym rynku) to prawie to samo. Na tym tle Navigon wypada ok... ale trzeba wywalic (Android i WP) prawie 250 zl... majac Nokia Drive z tymi samymi mapami (_+ darmowe aktualizacje) nie widze sensu. A nawigacja od Google w porownaniu z Nokia Drive to wogole zart.
Do tego Nokia Drive fajnie wspolpracuje z Nokia Maps (Here) w tym w rozwijanej wersji dla desktopow czy takim Nokia City Lens.