Już wszystko, co się dało pousuwałem. No i tak skacze, raz jest 5,3MB, raz 4,9MB, potem znowu wraca na 5 (wolnej pamięci). Odpaliłem facebooka, po chwili wyłączyłem i się zwiększyło do 5,3MB. Jeśli tak to działa, to ok, oby tylko nie zeszło pewnego dnia do zera.
//edit
Zresetowałem telefon za pomocą kombinacji *#7370# (oczywiście zrobiłem najpierw kopię kontaktów, itd). Po tej operacji zwolniło mi się trochę miejsca, ale też bez przesady. Teraz mam 6,1MB wolnego. Zauważyłem, że to appka facebooka tak się rozrasta podczas używania. Teraz na świeżo, po resecie telefonu, jeszcze nie skonfigurowana waży 261KB. Jednak przed resetem używałem jej sporo i rozrosła się prawie do 1MB, przy czym nie ma w niej żadnej opcji czyszczenia cache'u. W takim razie będę przeglądał FB na Operze Mini, którą mam zainstalowaną na karcie.
Sam folder Aplikacje zajmuje na "dzień dobry" 8,4MB, jeszcze zanim cokolwiek zrobię w telefonie. Głupi Viber, którego w ogóle nie używam, waży 1,2MB.
Wygląda na to, że wg telefonu, po zsumowaniu faktycznie mam 18MB. Jednak jak podłączę za pomocą Bluetootha do komputera, Nokia PC Suite pokazuje, że w sumie tej pamięci jest 27,5MB, więc możliwe, że po prostu te 9,5MB jest zarezerwowane dla systemu, konfiguracji itd, a użytkownik dostaje 18MB do dyspozycji. No i fakt, że to jest dual-sim może mieć jakieś tam znaczenie. Dobra, już to tak zostawię, nie chce mi się z tym nic więcej robić.