znawca pisze:Piszę tutaj, żeby nie mieszać w temacie wyboru telefonu...
Rozumiem, że kafelki w WP działają, jak widgety - jeden wyświetli mi info o nieodebranych połączeniach, SMSach, drugi o pogodzie, a trzeci o aktualnie odtwarzanej piosence?
Generalnie tak.
znawca pisze:
Aplikacje na WP również mają swoje kafelki? Jak np: zainstaluje sobie czytnik RSS, to dostanie on swój kafel, na którym wyświetli mi najnowsze posty z ulubionego bloga?
Tu wszystko zalezy od developera aplikacji. Czyli czy Live Tile wogole, bedzie a jesli bedzie to jakie informacje bedzie prezentowal.
znawca pisze:
Czy kafle mogą być też skrótami do stron internetowych?
Jeśli ustawię sobie kafla "Telepolis", to czy wyświetli mi on również najnowsze posty na głównej?
Moga, ale az tak sie nie aktualizuja.Byc moze ktos taka opcje kiedys w prowadzi ale biorac pod uwage jak bardzo zarloby to baterie to nie sadze. Przy takiej aktualizacji to praie tak jakbys byl non stop w sieci, tzn. surfowal.
znawca pisze:
Da się sterować odtwarzaczem muzycznym z ekranu blokady? Kafelek odtwarzacza pełni tylko rolę skrótu czy można zmieniać piosenki bez wchodzenia w aplikację?
Da sie, kafelek zaprezentuje Ci info o obecnie sluchanej piosence ale na zadnym kafelku nie ma dodatkowych aktywnych elementow. W tym zakresie dziala jako skrot.
znawca pisze:
Systemowy klient email - czy jednoczesna obsługa i synchronizacja trzech adresów mailowych nie sprawi mu problemu? Jak wygląda sprawa z powiadomieniami na kaflach? Osobny kafel do każdego adresu, czy jeden do aplikacji, który wyświetli informacje zbiorcze?
Z obsluga jednoczesna kilku maili nie ma problem. Mozesz ustawic rozne (lub takie same) interwaly synchronizacji, badz prace w trybie push. Co do informacji I kafli.
Mozesz miec osobne kafelki dla kazdego konta, lub laczyc konta pod jeden kafelek. To zalezy od Ciebie I preferencji.
W zaleznosci od rozmiaru kafelka na pulpicie pokaze liczbe nieprzeczytanych maili, badz poczatek tresci ostatniego.
znawca pisze:
Jak wygląda sprawa odbierania i wysyłania załączników? Jakieś ograniczenia co do rozmiaru i formatu? Aplikacje widzą tylko pliki w "swoim" formacie. Czy klient email widzi po prostu każdy plik w pamięci telefonu i pozwala na jego wysłanie?
Mozesz wysylac przez aplikacje - tak jak napisales. Klient tez ma opcje dodania zalacznika ale wtedy jestes ograniczony do zdjec.
Chyba identyczny mechanism dziala w iOS. W zwiazku z tym, ze nie ma w WP dostepu do plikow jako takich jak w ANdroidzie, to wyslac mozesz dowolny plik pod warunkiem, ze nie jest to plik systemowy I program oferuje taka funkcje (tzn. jest to racjonalne). Np. odtwarzacz filmow nie oferuje opcji wyslij - ale nie wyobrazam sobie bys probowal wyslac 1GB plik.
Jesli masz jakies konkretne format na mysli, daj znac - postaram sie sprawdzic.
Zdjecia, pdf, pliki office wysylasz bez klopotu - innych nie mialem potrzeby wysylac/odbierac.
znawca pisze:
Mogę mieć kafelek Facebooka, który będzie mi wyświetlał NewsFeeda?
Mozesz, ale chyba niewyswietla neews feeda tylko "cos tam". Przyznaje nie wiem, bo u mnie jest malutki I pojawiaja sie tylko powiadomienia (cyferki) a nie info. Dodatkowo powioadomienia z FB (o ile dolozysz konto do system w ten sposob) masz w zdjeciach, w kontaktach I przy kazdym z osoba o ile sa polaczone z FB.
znawca pisze:
Odtwarzacz muzyczny+aplikacje - czy muzyka milknie, kiedy odpalę grę, czy też mogę grać w Angry Birds słuchając ulubionego kawałka w tle?
Nie wiem - sprawdze w ciagu dnia.
znawca pisze:
Da się pobierać pliki z serwisów hostingowych przez przeglądarkę? Na Androidzie strony typu hostuje.net nie chciały poprawnie działać... na żadnej przeglądarce
Sprawdze o ile do tych plikow kazdy moze miec dostep bez konta...itd...
znawca pisze:
Czy IE ma user agenta ze sprawnie działającym trybem desktop? Nienawidzę mobilnych widoków stron, zwłaszcza Gmaila czy Facebooka. Tutaj Opera na Androida jest bezkonkurencyjna.
Wydaje mi sie, ze tak. Np. moje ulubione otwieraja sie (po jednkorotnym oznaczeniu jak maja to robic) w trybiue Desktop. Ludzie bardzo chwala tez UC Browser, ktory ma wiecej opcji niz IE. Mnie wystarcza IE - czekam na synchronizacje z desktopem.
znawca pisze:
Da się zintegrować Skype z chatem Facebooka?
Nie. ALe sadze, ze to kwestia najblizszych miesiecy I WP8.1 w wersji dekstopowej system tez cos ze SKype mocno pozmieniali....A ze MS zabil jakis czas temu WM to spodziewam sie wiekszej integracji SKype z systemem. Jakiej I jak duzej... nie wiem.
znawca pisze:
Mogę zmienić domyślną wyszukiwarkę z Binga na Google? Zarówno w przeglądarce jak i pod klawiszem lupy?
W IE bez problem, lupy niestety/stety nie - bo tak naprawde to troche bardziej zaawansowane narzedzie niz zwykla przegladarka. Fakt, u nas to dziala tak sobie (ale tez bez przesady, mnie nawet psuje, ze mam wiecej opcji. Pod lupa w Wp8 masz nie tyle wyszukiwarke BING co aplikacje Bing, stad nie da sie tego zamienic na cos innego... bo nie ma na co.
Pozbawilbys sie np. prostego dostepu do skanera QR...
znawca pisze:
Integracja ze Sky Drive jest obowiązkowa czy opcjonalna? Mogę zamiast chmury M$ podpiąć Dropboxa?
Mozesz, sciuagasz aplikacje - np. Boxfiles I masz upload na DB. Niewygoda tylko polega na tym, ze upload na SkD jest opcja system, wiec jak tylko pojawia sie WiFi, to nie musisz nic robic, telefon synchronizuje sie z chmura. W przypadku aplikacji (I wylaczenia uploadu do SkD) bedziesz musial wlaczyc aplikacje by uploadowac pliki.
Malo z tego korzystam...byc moze gdybym mila skrot na ekranie, upload tez bylby automatyczny...ale jakos nie sadze.