Mam partycję recovery (folder WindowsImageBackup z plikami) z Windowsem 7 Pro gotowym do użycia - ze sterami i programami Della. Planuję zainstalować Windowsa 8.1 w miejscu 7. Lapek działa już na UEFI; mam zewnętrzny napęd DVD pod eSATA i nie mam DVD z W7, za to W8.1 to chyba muszę na DVD wypalić, żeby zainstalować go na czysto w miejscu siódemki. Nie miałem dotąd do czynienia z recovery, instalatorami nowszymi niż z Visty ani UEFI (przed tym laptopem). Lapek nie ma dedykowanego przycisku przywracania.
Jak to jest:
1a) partycja recovery musi być na dysku
1b) partycja recovery może zostać sklonowana na dysk USB
1c) wystarczy sama kopia plików z partycji recovery na zewnętrzny nośnik, nie potrzeba dedykowanej partycji z plikami do przywrócenia obrazu systemu
2a) (poza partycją recovery) na dysku musi być Windows 7, by móc go przywrócić
2b) (jak wyżej) na dysku może być dowolny system, np Windows 8.1, Debian czy OS X
2c) (jak wyżej) dysk może być nawet pusty i nadal będzie można przywrócić obraz siódemki w każdej chwili
3a) do przywrócenia potrzebuję DVD z W7
3b) do przywrócenia potrzebuję sprawnego W7
3c) do przywrócenia wystarczy działanie z poziomu UEFI (choć nigdzie nie znalazłem)
a może jeszcze inaczej?
Jak to jest:
1a) partycja recovery musi być na dysku
1b) partycja recovery może zostać sklonowana na dysk USB
1c) wystarczy sama kopia plików z partycji recovery na zewnętrzny nośnik, nie potrzeba dedykowanej partycji z plikami do przywrócenia obrazu systemu
2a) (poza partycją recovery) na dysku musi być Windows 7, by móc go przywrócić
2b) (jak wyżej) na dysku może być dowolny system, np Windows 8.1, Debian czy OS X
2c) (jak wyżej) dysk może być nawet pusty i nadal będzie można przywrócić obraz siódemki w każdej chwili
3a) do przywrócenia potrzebuję DVD z W7
3b) do przywrócenia potrzebuję sprawnego W7
3c) do przywrócenia wystarczy działanie z poziomu UEFI (choć nigdzie nie znalazłem)
a może jeszcze inaczej?