Halset pisze:Może 1800 nie sięga do Ciebie? Przecież to pojemnościówka a nie zasięgówka. Na jakim 3G Play jesteś? U900 czy na U2100?
Na szczęście nie wyłączyli. Ale przez chwilę, kiedy wybierałem ręcznie sieć, to miałem tylko W3, Play'a nie było. Teraz udało mi się złapać, zasięg strasznie niestabilny. SE Zylo wskazuje od 2 do 5 (max) kresek zasięgu. Odkąd wyłączyli w całym Toruniu GSM-900, korzystanie z sieci 2G to jedno wielkie nieporozumienie. W centrum 200-tysięcznego miasta dzieją się takie cyrki, a do BTS-a mam 400-500 metrów w prostej linii, widzę go przez okno. Myślący inaczej normalnie...
Co do 3G, to na zasięgu Play'a (jeżeli wierzyć telefonowi), wskakuje UMTS-900 i na nim telefon siedzi. Natomiast po wybraniu T-Mobile'a, jest UMTS-2100. Sygnał T-Mobile'a w 3G jest o około 15-20 dBm mocniejszy niż macierzysty Play'a. Wrzucę niedługo screeny z Netmonitora z Xperii to sami zobaczycie różnicę.
Tak a'propo zasięgu, to zauważyłem coś jeszcze ciekawego. Ustawiłem Lumię 920 na sztywno na Play, najwyższą technologię dałem 4G (czyli "LTE"). Sygnał gdzieś na 3-4 kreski, dobra, działa. Patrzę na stan baterii- 80%. Idę spać. Wstaję rano, telefon nie działa. Nic, zero reakcji. Daję ładowarkę, patrzę- stan baterii: 2%.
Szok, po prostu szok. W ciągu kilku godzin (23-9) telefon się całkowicie wyładował. Dodam, że takie bajery, jak GPS, Bluetooth, Wi-Fi, transmisja danych były oczywiście wyłączone. Ustawiłem na siłę T-Mobile'a, najwyższa- 3G (bo na LTE nie wpuszcza w roamingu). I co? Bateria trzyma aż miło, 3-4 dni.
Coś im się konfiguracja położyła...