Witam ponownie!
Trochę zapomniałem polski, będę przypominać.
Podzielę się niektórymi naszymi nowościami w telefonii komórkowej.
1. Zwiększa się ilość abonentów - 1 stycznia 2013 ich było 59,3 mln, w szczególności abonentów Kyivstar - 26,0 mln, MTS - 20,4 mln, Life - 8,0 mln, Intertelekom - 1,2 mln, Trymob (Utel) - 1,0 mln.
2. Sieci aktywnie promują taryfy w wyglądzie pakietów usług z codziennym abonamentem, np. w taryfie "Super Kyivstar" za 1 hrn można bezpłatnie dzwonić 70 minut w sieci Kyivstar.
3. Beeline (teraz operator wirtualny Kyivstara) wprowadził nowe bardzo słodkie warunki na swoich 3 popularnych taryfach - teraz tylko za doładowanie konta na 5 hrn w ciagu miesiąca mamy codziennie 100 bezpłatnych minut w sieci Kyivstar i beeline oraz 30 minut po 0,15 hrn/min do innych sieci.
4. Kyivstar zwiększa abonament na starych taryfach o 20-33%, aby przenieść abonentów na nowe taryfy.
5. MTS koncentruje się na strategii wzrostu ilości abonentów, dla regionów, gdzie dominuje Kyivstar, wprowadził regionalne taryfy z bezpłatnymi rozmowami w sieci bez abonamentu.
6. Trwa wojna interkonektowa między MTS i Kyivstar - MTS 2 lata temu wprowadził taryfę z dopłatą na główne konto (żywe pieniądze) za odebrane dzwonki od Kyivstar i life, co pozwoliło kompanii neutralizować taryfy dempingowe i taryfy bez limitu konkurentów i zwiększyć wchądzący ruch (trafik). W marcu Kyivstar wprowadził analogiczną taryfę. Rozsądni ludzie nieźle zarabiją na tym.
7. Zwiększyła się wartość SMS (do 50-75 kop.).
Co do mnie, nadal korzystam z tafyfy "Hallo, Beeline" oraz "MTS 0-25". Dla pracy zrobiłem sobie postpaid MTS "Ultra VIP" - za abonament 799 hrn (około 300 zł) mam nielimitowane nieograniczone dzwonki na numery Ukrainy, 5000 SMS, 5000 MMS, bezpłatny internet, 100 minut zagranicę i 100 wchodzących minut w roamingu.