Orange Finanse to taki mBank w pod szyldem Orange. Wpłatomaty takie same jak w mBanku, system transakcyjny jak w mBanku, darmowe prowadzenie konta, przelewy. Co do karty i bankomatów:
1) Nie korzystamy z karty (dokładniej z wypłat z bankomatów) wcale to nie płacimy nic w danym miesiącu.
2) Wypłacamy choć jeden raz z dowolnego bankomatu i nie wykonywaliśmy transakcji kartą w danym miesiącu to płacimy 5 zł za kartę. Nie ważne jest czy jedna transakcja czy np. 100.
3) Wypłaciliśmy choć raz albo więcej razy kartą oraz wykonaliśmy co najmniej 5 transakcji kartą i te transakcje są rozliczone to nie płacimy nic za kartę. Opcjonalnie można wypłacać z bankomatu w niestandardowy sposób poprzez BLIK czyli system "zaszyty" aplikacji na komórkę banku. W bankomatach partnerów (mBank, BZ WBK , ING, Alior, PKO BP, Millenium, wkrótce bankomaty Euronet i być może więcej jeśli inne banki przyłączą się w przyszłości) nic nie zapłacimy za kartę bez względu na ilość transakcji BLIK bez dodatkowych warunków.
BLIK wymaga połączenia z internetem. W skrócie przepisujemy kod z komórki do bankomatu. Akurat tutaj nie mam linka do polecenia.
Inna opcja to ten wspominany wcześniej Smart Bank + Bank Pocztowy do wpłat.
Jeszcze inna opcja to Volkswagen Bank. Darmowe konto. Przelewy do ilości 250 sztuk w miesiącu gratis. Bankomaty są darmowe o ile wypłacamy co najmniej 400 zł. W przeciwnym przypadku koszt wypłaty to 1,50 zł. Podejrzewam że autoryzacja transakcji jest przez fizyczny token z którego przepisujemy kod czyli nie przez SMS ale nie choć w wielu bankach miałem konto to akurat w tym nie. Nie ma placówek więc można byłoby korzystać z oprócz tego konta z Banku Pocztowego do wpłat na konto własne o którym wspominałem w poprzednim poście.
http://tnij.org/v7g5kxn