Marek pisze:Moja Z3 już zaczyna się powoli zużywać.
Zaintrygowałeś mnie.
Masz go niemalże dokładnie pół roku
Doczytałem się, że "doprowadziłeś" go do "droptesta", wiemy, że chciałeś mieć długo działającą baterię zoptymalizowaną pod swoje użytkowanie (o tym pisałeś), miałeś słuchać muzy, robić zdjęcia, nie interesują Ciebie "niepotrzebne" aplikacje oraz mało wchodzisz w neta.
W związku ze swoją przypadłością przydałoby się poczytać więcej szczegółów o Twoim profilu użytkowania, przyzwyczajeń do ładowania baterii (co ile, na ile i przy ilu procentach?) - to bardzo ciekawe co piszesz. Nie podważam tego i nie mam Z3, ale gdyby mi się tak działo po pół roku to telefon, a właściwie jego bateria znalazła by się w naprawie gwarancyjnej, bez żadnych wątpliwości...
A może delikatnie obwiniasz się za ten stan
Bardzo proszę opisz więcej - pytam bez żadnych podtekstów => nie jestem hejterem SONY
Dodam tylko, że Z3 była konkurentem przy wyborze mojego obecnego smartfona, również około grudnia 2014r. Cena jednak odstraszała.
Honorka 6 mam z allegro (a ten ściągany z Chin) - przepłaciłem - wiem, ale uznałem, że gwara jednoroczna, którą dostałem od sprzedawcy starczy mi by wychwycić ewentualny felerny egzemplarz. Bałem się przede wszystkim o wbudowaną baterię
Nie wykonałem przez to, przez ponad pół roku żadnego ROOTa by nikt mi niczego nie zarzucił, telefon nie spadł i nigdzie nie ma widocznych śladów użytkowania (folia na tył i przód). Obecnie czekam już na Lolipopa (lipiec) więc nie zdecydowałem się na tego roota, nie czuję potrzeby. Bateria do aktualizacji ostatniego oprogramowania działała mi średnio 2dni. Po aktualizacji do pewnej wersji softu Kernel i Android zaczęły brać ponad 75% z baterii i czas skrócił się do 1d i 10h - przywróciłem (bez roota) poprzedni stable soft i jak ręką odjął - zniknęły też inne problemy.
Opisałem to, ku przemyśleniom