Witam
Telefonu używam od roku, więc mogę obiektywnie napisać o jego wadach i zaletach.
Wygląd
Sam design od początku jest kontrowersyjny. W końcu to całkiem poważny telefon, a za sprawą jakby gumowej klawiatury wygląda jak zabawka. Wyświetlacz o rozdzielczości 128x128 pix wyświetla 4096 kolorów. Obudowa jest bardzo mała, telefon dobrze leży w dłoni, a dostęp do wszystkich klawiszy jest doskonały. Przy tych wszystkich zaletach, dodać należy, że obudowa nie trzeszczy, co rzadko się zdarza w nawet nowszych telefonach (mam porównanie do kilku modeli Siemensa). Oryginalna obudowa posiada ramkę fluorescencyjną, która świeci w ciemnościach. Dzięki temu, telefon można łatwo odnaleźć po zmroku
Telefon umożliwia personalizację MENU poprzez wybór koloru dominującego spośród kilku zapisanych przez programistów.
Menu
Po wciśnięciu lewego klawisza funkcyjnego, uzyskujemy dostęp do menu. Tutaj w formie przewijania w takiej oto kolejności:
umożliwia wpisywanie treści wiadomości słownikiem T9 – z możliwością dodawania słów. T9 Nokii jest w moim przekonaniu jednym z najwygodniejszych słowników. Możemy wpisać długie SMSy, MMSy itd. Tutaj absolutnie nic Nokii nie brakuje.
-Spis połączeń
-Kontakty
książka telefoniczna umożliwia zachowanie 100 kontaktów. Do każdego z nich możemy przypisać fotkę, która będzie wyświetlała się przy nadchodzącym połączeniu. Niestety pomimo rozdzielczości 120x120 pix, zdjęcie pojawia się tylko w dolnym rogu ekranu
-Profile
kolejny niezaprzeczalny atut Nokii. Profile fińskiego koncernu są absolutnie genialne. Również super szybkie przełączenie między nimi za pośrednictwem przycisku ON/OFF na górze obudowy. Możemy dostosować najpotrzebniejsze funkcje do własnych potrzeb
-Ustawienia
kompleksowe ustawienia dźwięków, wyświetlacza, telefonu
-Budzik
-Galeria
przechowuje foldery z dźwiękami, obrazami
-Kalendarz
wygodny widok miesiąca z szybkim podglądem zaplanowanych zajęć. Telefon może przypominać o urodzinach na kilka dni przed terminem – jak sobie zażyczymy
-Gry
tutaj dzieje się niewiele: tradycyjny Wąż, niezłe Kręgle oraz BeachRally – nudnawe wyścigi, ale jeśli komuś naprawdę się nudzi, nie ma problemu ze ściągnięciem nowych aplikacji przez WAP
-Aplikacje
no własnie jw.
-Dodatki
wśród dodatków znajdziemy :kalkulator, minutnik i stoper
-Usługi
okno na świat WWW
-Idz do
system skrótów, do personalizowania
-Plus Mega
zależnie od operatora
Poruszanie się po MENU jest bardzo intuicyjne – jak przystało na Nokię. Wygodny klawisz 4-kierunkowy pozwala na bardzo szybkie przemieszczanie się między funkcjami.
Dźwięki
Troszkę zawodzą. O ile ich głośność nie budzi większych zastrzeżeń, tyle jakość owszem. Nieco nowsza, ale także niżej usytuowana Nokia 2600 może pochwalić się znacznie lepszą jakością polifonicznych dzwonków. Telefon obsługuje wyłącznie dzwonki typu MIDI i to te mniejsze objętościowo. W tej kategorii telefon jest zupełnie przeciętny.
UWAGA dodałem linka z odsłuchem melodii z telefonu www.rafalski.cba.pl/dzwonki3100.mp3 - większość melodii jest dodatkowo ściągnięta
Bateria
Litowo jonowe ogniwo o BR-5C o pojemności 850mAh wystarcza na utrzymanie telefonu przy życiu prez 4 doby przy raczej przeciętnym użytkowaniu (ok30 SMSów i do 1h rozmowy dziennie). Biorąc pod uwagę, że telefon ma około 2lat, ten wynik jest zupełnie przyzwoity. Przy sporadycznym używaniu funkcji telefonu, działa on bez doładowania przez 5-6 dni. Bardzo dobrze.
Subiektywne wrażenia
Muszę przyznać, że przywykłem do tej słuchawki. Najważniejsze dla mnie kryteria spełnia bez zarzutu (szybkość reakcji, stabilność, prostota, bateria). 4-kierunkowy klawisz funkcyjny można przeprogramować pod własne potrzeby. Ponadto telefon oferuje zestaw głośnomówiący uruchamiany jednym klawiszem. Jakość głosu nie jest najlepsza, ale przecież nie od dziś wiadomo, że wbudowany moduł nie zastępuje tego zewnętrznego opcjonalnego urządzenia (raczej nie nadaje sie do prowadzenia długiej rozmowy -ew. krótko i na temat).
Wg mnie głównymi wadami telefonu są:
-nieco za mały wyświetlacz
-średniej jakości polifonia, choć to mógłbym pominąć, gdyż w większości czasu pracuje u mnie w trybie wyciszonym z wyraźnie wyczuwalną wibracją (przy tym cichą – super).
-przez szczeliny w obudowie pod szybkę wyświetlacza dostaje się kurz co irytuje zwłaszcza gdy na wyświetlacz pod kątem padają promienie słoneczne
Dla kogoś kto szuka solidnego telefonu do pisania SMSów MMSów i telefonowania – jak znalazł.
Być może jestem staroświecki mimo wieku (22lata), ale posiadam również CX65 i wcale nie uważam aparatu za błogosławieństwo itd. Gdyby N3100 miała wyświetlacz z CX65 – z pewnością wybrałbym właśnie ją. Pozdrawiam, mam nadzieję, że test spełnił oczekiwania choć części z forumowiczów, ponieważ zainteresowanie telefonem jest nadal zauważalne.
Czołem!
Motorola M3688, Nokia 3310 x2, Samsung C100, Siemens SL45i x2, Motorola T722i, Siemens C60, Nokia 3100, Siemens CX65, Moto E770v, Nokia 6630