D@rio pisze:
Zbyt proste aby było prawdziwe. Tego jestem więcej niż pewny. To nie zadziała. Tony DTMF w architekturze sieci GSM się WYSYŁA. A więc żadne tutaj, nagranie takiego tonu i przyłożenie do słuchawki nie zadziała. Bo to nie na tym polega. Cała tonacja DTMF ma swoją architekturę działa i pewne zasady sygnalizacji. Nie bądźmy naiwni....
Ton DTMF to nic innego jak dźwięk o odpowiedniej częstotliwości. Można go wygenerować czymkolwiek, np. pierwszym z brzegu
appletem Javy. Zasady określają jak długo taki ton powinien trwać, i jak długie powinny być przerwy pomiędzy poszczególnymi tonami. Niekóre telefony oferują opcję typu "Wyślij ton DTMF". To nic innego jak wysłanie właśnie serii dźwięków o odpowiednich dla danych cyfr i znaków częstotliwości, z odpowiednimi przerwami. Proponuję połączyć się z jakimś serwisem automatycznym i potestować powyższy applet, zapewniam Cię że działa!
D@rio pisze:
co do Bonusa: coś Wam powiem. Tak naprawdę działacie na szkodę sieci i nie trudno to Wam udowodnić. A są to straty finansowe dla PTC sp. z.o.o. A dlaczego Wam to łatwo udowodnić? Bo na czym polega to Wasze korzystanie z poczty głosowej? Ani nie odsłuchujecie wiadomości, ani nich nie wysyłacie...cały czas odsłuchujecie powitanie. Na bazie tonacji DTMF można to wyczytać jakie ruchy robicie. Wykorzystujecie błąd w systemie PTC sp.z.o.o dla osiągnęcia korzyści finansowych...a na to jest paragraf. W dodatku można się doczepić robienia tzw. sztucznego tłoku w sieci. Tyle z mojej strony...ale ja nie chcę straszyć
Po części masz rację. Jest to wykorzystywanie usługi niezgodnie z jej przeznaczeniem. Pamiętam, gdy ładne kilka lat temu, gdy w Erze był ryczałtowy WAP ludzie stawiali sobie tunele internetowe właśnie po WAPie. I za 10 PLN miesięcznie korzystali z powolnego internetu na komputerze. Komunikatory śmigały. Stały dostęp do sieci nie był jeszcze wtedy powszechny, zwłaszcza w małych miejscowościach. Więc niektórzy skorzystali. Wracając jednak do tematu to Era może po prostu tak zdobytego Bonusa nie doliczyć. Nikogo po sądach, za kilkaset minut po kilkanaście groszy po sądach włóczyć nie powinni.
Pozdrawiam