Nokia 108 itp z serii 1XX mają niską głośność i jednak słabszą jakość rozmów od tych z serii 2XX jak chcesz mało wydać a masz okazję pomacać telefon to bierz tego philipsa 103 pod tym względem bije nokie 108 w cuglach a specyfikacja chyba nawet identyczna jest.Co do Cedara wszystko zależy od źródła pochodzenia tj jak od orange nie bierz bo ma przerobiony soft co do wersji czystej a taki soft to niedoróbstwo straszliwe.Wiem co mówię miałam dawno temu w rękach SE k550i z znaczkiem i softem orange a w kieszeni mojego SE k550i z właścicielką nawzajem oglądałyśmy swoje telefony i ona była w szoku i ja też
jak ten sam niby telefon może mieć takie różnice,bo jej był wycięty z wielu funkcji ba nawet miał mniej pamięci własnej. w ogóle SE tylko z czystym softem brać te po przeróbkach mają gorszą głośność a do tego przymulajacy soft częściej się też wieszają,potwierdzone przez wielu użytkowników nie tylko SE Cedarów ale i innych modeli SE..Moje bliźniaki są nabyte bezpośrednio ze sklepu SE (dziś sony) i nigdy nie miałam z nimi żadnych problemów ale wiem że ludzie co nabywali ten model od np. opa mieli różnie perypetie stąd uczulam źródło pochodzenia i oryginalny soft jest ważne.
Podstawowa różnica między naite a cedarem to głośność,bo naite jest wyraźnie głośniejszy od cedara,
druga to net cedar ma hspa tj . up 2mb/s i dw 7,2 mb/s ,naite z tego co wiem ma tylko up. na poziomie 3g czy 1mb/ tutaj pewności nie mam ,a dw 3,6 mb/s ,
aparat taki sam i takie same ustawienia ,kamerka raczej tez tj 320 na 240 i mp4 nagrywa ale 3gp bez problemu odtworzy.
kolejna różnica to soft cedar ma platformę DB3350 naite załapał się jeszcze na DB3200,czytaj cedara sobie nie pomodujesz za bardzo,bo pokazał się na sam koniec Rodowitych SE i jest ostatnim z "krwi kości "SE na platformie własnej ale z dużo ilością różnorakich blokad itp ograniczeń nie potrafię powiedzieć czy nawet teraz po latach dałoby się go modować na np soft od zylo np. (walkmen oczywiście ), późniejsze modele były na przerabianych softach sagema z wieloma ich wadami.Ten sam soft mają hazel ,elm i zylo,a i nawet Yari i Aino z tym że te mają starszą wersję tego softu.Sam soft de fakto różni się raczej wizualnie bo funkcje ma takie sam jak wszystkie SE na platformie własnej ,a mając jednego prawdziwego SE (np. Naite)znasz je wszystkie. i wiesz gdzie co i jak...
Z braków to cedar nie ma czarnej listy która była w SE k550i ,ale wszystkie java chodzą bardzo dobrze , opera mini różne rodzaje pasują ,łącznie z wersją 8 ,net działa dobrze był czas że robił mi za modem ale modemy są pod tym względem wygodniejsze i mniej się nagrzewają wiec dziś używam go do rozmów i neta metoda tradycyjną i ma wbudowane oryginalnie o 270-280 mb pamięci dla użytkownika smsy zapisujesz albo w pamięci telefonu albo na karcie pamięci (karta micro sd czytaj klasyczna wersja powszechnie używanej karty pamięci do nabycia praktycznie wszędzie łącznie z biedronką jak z np. noki a nie dedykowana do SE jakie były dostępne do starszych modeli tej firmy ale naite chyba już dział na micro sd o ile dobrze pamiętam) 16 GB to oficjalna pamieć odczytu karty pamięci i z tego co wiem to te 16 GB czyta płynie , wiem bo taką w nim mam,i żądnych problemów z działaniem nie stwierdziłam mimo że karta w ponad połowie pełna.
Ogólnie jak osoba której chcesz kupić telefon potrzebuje go głównie do rozmów ewentualnie wysłać smsa z innych funkcji nie korzysta to kup tego philipsa a jak jednak chce odrobinę więcej np poudawać że masz neta czy mieć notatki to zostaje ci szukać 216 chyba że osoba której chcesz zrobić prezent nie potrzebuje funkcji notatek ani neta a wtedy brać 215 albo 222 tez mają powiększane czcionki,bateria podobna a i jakość rozmów na tym samym poziomie z tym że 222 ma dość oślizgłą obudowę która się paskudnie świeci.