Uzytkowniczka51 pisze:Witam serdecznie.
Kieruję się z prośbą o poradę.
Wyjeżdżam na rok do Australii. Obecnie w Polsce mam telefon na kartę w sieci Lyca Mobile.
Zależy mi na tym abym miała również ten polski numer cały czas aktywny w Australii.
Potrzebne jest mi to, ponieważ przy robieniu przelewów internetowych przychodzi mi sms z kodem aktywacji danego przelewu.
Jak zrobić abym odbierała normalnie sms z polskich banków w Australii?
1.Czy włączenie roamingu wystarczy i sms na 100% będą przychodziły do mnie w Australii?
2. Jak aktywować roaming i czy go aktywować trzeba w PL przed wylotem do AU?
3. Czy będą w AU normalnie zaloguję się do sieci LycaMobile czy loguje się do jakiejś lokalnej tam ?
Ciekawy wydaje się też pakiet DOM np. za 39 zł, w którym jest 300 minut do wykorzystania z Australii. Niestety z tego co doczytałam to ważny jest tylko przez 59dni.
4. Czy po skończeniu się pakietu Dom, np. po kupnie go przez 2 miesiące, będą dalej w już normalnym roamingu w Australii i będą do mnie przychodziły normalnie sms-y?
Australia jako jeden z krajów Lycamobile działa podobnie jak pozostałe,roaming jednak jest o wiele droższy. W przypadku sms możesz go otrzymać darmo,wysłanie na polskim SIM 2.85 PLN. Oczywiscie trzeba byc zalogowanym na miejcowej sieci obsługującej Lycamobile.Nie widzę problemu w otrzymywaniu SMS na polski SIM,tj w pozostałych krajach Lycamobile [nie testowałem w Australii
ale w USA i Austrii to działało]. W Australii Lycamobile działa na sieci Telstra Comm,tak więc musisz zadbac aby byc tam zalogowana w roamingu z polskim SIM,powinien Ci przyjść sms,że tak sie stało. co do pakietów większość odnawia sie automatycznie,chyba ze się z nich zrezygnuje wczesniej lub brak $$$ na koncie.