Strona orange.pl czy apka jest z bardzo dużym opóźnieniem aktualizowana wiec warto sprawdzać krótkimi kodami (chyba *124*#) bo pewnie szybciej zmieniło.marektomek pisze:edit: sam sobie odpowiem. przed chwilą zmienili taryfę, trwało to 8 godzin bonus za rejestracje przyznany.
- Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum:
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.
Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.
Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
Nie, nie. W aplikacji i na stronie dalej mam pop. Po 8 godzinach przysłali sms, że taryfa została zmieniona i faktycznie dopiero po tym smsie na *124*# wyrzucalo że taryfa to orange free. Może w dzień to szybciej idzie. Ja wysłałem dyspozycje zmiany taryfy o 1 w nocy...
Trzeba na to uważać i odczekać 24h, bo czasami włączając pakiet no-limit z 8GB bez pełnej aktywacji OFnK może zaskutkować nieprzyznaniem nam rabatu i naliczeniu 35zł.marektomek pisze:Przeniosłem nr z Play do Orange.
A przy okazji, czy da się jakimś pakietem przedłużyć pakiet 8(+)GB? Bo chyba się nie kumuluje.
Nie kumuluje. Kumulują się GB z doładowań.manyaky pisze:A przy okazji, czy da się jakimś pakietem przedłużyć pakiet 8(+)GB? Bo chyba się nie kumuluje.
Koledzy czy dobrze to rozumiem: Jesli uruchomie powyższą promocje za 28zł no limit z netem 8GB, to nie ruszy mi bonusu za doładowania, tylko wykorzysta 8GB i uruchomi lejek do końca okresu waznośći no limita? a jeśli nie ruszy bonusu to co zrobić, żeby ruszyło? wyłączyć lejek?
kolejność jest następująca: net z pakietu > net z bonusu za doładowanie > lejek
jeśli nie masz wykupionego pakietu z netem: net z bonusu za doładowanie > zł z konta po stawce cennikowej (i tak do wyczyszczenia konta)
jeśli nie masz wykupionego pakietu z netem: net z bonusu za doładowanie > zł z konta po stawce cennikowej (i tak do wyczyszczenia konta)
Czyli wyglada na to ze wszystko wg logiki. Czego nie zuzyjesz na koncu to przenosi sie (oczywiscie tracisz zawsze to czego nie zuzyjesz z tych 8GB pakietu)
Myślałem, że po 8GB lejek się włacza a jak go wyłączymy to bierze z bonusu za doładowania
Jeśli go nie wyłączymy to dalej lejek. A bonus sumuje się swoją drogą za doładowania. Jak kiedyś nie włączymy no limitu to bonus z doładowań bierze.
edit: miałem racje. Po wyczerpaniu 8GB, włącza się lejek, a jak go wyłączymy to zje bonus z doładowań. Pytałem się konsultantów.
Jeśli go nie wyłączymy to dalej lejek. A bonus sumuje się swoją drogą za doładowania. Jak kiedyś nie włączymy no limitu to bonus z doładowań bierze.
edit: miałem racje. Po wyczerpaniu 8GB, włącza się lejek, a jak go wyłączymy to zje bonus z doładowań. Pytałem się konsultantów.
Czyli mamy 8GB potem lejek i jak go wylaczymy to odpala to co mamy w puli bonusowej.
Rozumiem ze przy nowym doladowaniu 8GB automatycznie znow wraca na pakiet?
u mnie na początku listopada 2016 działało to tak jak napisałem, tzn. po zużyciu netu z pakietu automatycznie zaczął schodzić net z bonusu za doładowanie
Otóż nie.xander21 pisze:Myślałem, że po 8GB lejek się włacza a jak go wyłączymy to bierze z bonusu za doładowania
Cytat z regulaminu:
17 Zasady działania funkcjonalności ograniczenia prędkości transferu danych po wykorzystaniu środków z pakietu internetowego (dalej: Lejek) w okresie trwania Usługi: Jeżeli w trakcie transferu danych w okresie ważności Usługi nastąpi wykorzystanie środków z pakietu internetowego 8GB oraz jednocześnie Abonent nie będzie posiadał środków z
żadnego innego pakietu internetowego, to dalsza część transferu będzie realizowana bezpłatnie z prędkością do 64 kb/s do końca okresu ważności Usługi z zastrzeżeniem punktów 17
.3
Wg regulaminu lejek włącza sie ę po wykorzystaniu GB z doładowań. Ale przyznaje, że osobiście tego nie sprawdziłem jeszcze.
Nie. Lejek jest po to aby po skończeniu internetu (z wszystkich pakietów !) nie zabierało kasy z konta. W tym przypadku tak właśnie jest czyli lejek włączy się w momencie wyczerpania wszystkich pakietów czy to kupionych czy z doładowania (jeśli oczywiście będzie obowiązywał czyli będziemy mieli jakiś ważny pakiet w którym był internet).Placeks pisze:Czyli mamy 8GB potem lejek i jak go wylaczymy to odpala to co mamy w puli bonusowej.
Różnica jest taka ze jeżeli nie mamy pakietu to po wykorzystaniu netu będzie nam pobierać kasę z konta za internet (bo nie ma lejka).
W skrócie: mamy ważny pakiet z netem = jest lejek
Jest lejek = jest ochrona ze nie zapłacimy za internet gdy go całkowicie wykorzystamy bo nam zwolni do 64Kbps zamiast pobierać kasę z konta.
Lejek włączy się tylko jeśli nie będzie żadnego internetu na naszym koncie.
Opieram się na tym jak użytkownicy opisują działanie w praktyce i im właśnie wierzexander21 pisze:edit: miałem racje. Po wyczerpaniu 8GB, włącza się lejek, a jak go wyłączymy to zje bonus z doładowań. Pytałem się konsultantów.
chrisek pisze:u mnie na początku listopada 2016 działało to tak jak napisałem, tzn. po zużyciu netu z pakietu automatycznie zaczął schodzić net z bonusu za doładowanie
Ostatnio zmieniony 15 lut 2017, 10:30 przez Gregrin, łącznie zmieniany 1 raz.
Gregrin pisze:Nie. Lejek jest po to aby po skończeniu internetu (z wszystkich pakietów !) nie zabierało kasy z konta. W tym przypadku tak właśnie jest czyli lejek włączy się w momencie wyczerpania wszystkich pakietów czy to kupionych czy z doładowania (jeśli oczywiście będzie obowiązywał czyli będziemy mieli jakiś ważny pakiet w którym był internet).Placeks pisze:Czyli mamy 8GB potem lejek i jak go wylaczymy to odpala to co mamy w puli bonusowej.
Różnica jest taka ze jeżeli nie mamy pakietu to po wykorzystaniu netu będzie nam pobierać kasę z konta za internet (bo nie ma lejka).
W skrócie: mamy ważny pakiet z netem = jest lejek
Jest lejek = jest ochrona ze nie zapłacimy za internet gdy go całkowicie wykorzystamy bo nam zwolni do 64Kbps zamiast pobierać kasę z konta.
Lejek włączy się tylko jeśli nie będzie żadnego internetu na naszym koncie.
Szkoda że lejek nie działa przy EU pakiecie netowym 15 zł / 300 MB
Za granica działa chyba "połowicznie", bo mimo ograniczenia szybkości, pobierana jest oplata po stawkach za internet w roamingu ale nie jestem pewien czy odnosi się to do tego pakietu (czy jest w nim lejek czy leci bez).matteo pisze:Szkoda że lejek nie działa przy EU pakiecie netowym 15 zł / 300 MB
To jednak temat do wątku o stawkach/pakietach w roamingu
Dzwoniłem własnie do mojego opa czyt Plus i zapodałem im temat np z Lajtem (że prepaid jest dożo korzystniejszy) i uprzejmy pan powiedział że CI z Lajta i innych wirtualnych są traktowani w ogonie w stosunku do tych co w polkomtelu (dostają ochłapy z łącza stąd takie niskie ceny)...
Rozumiem że w OnK nie ma to miejsca bo jest to macierzysty prepaid orange i wszyscy z OFK są traktowani tak samo jak CI z abo (chodzi mi o transfery i prędkość LTE)
Rozumiem że w OnK nie ma to miejsca bo jest to macierzysty prepaid orange i wszyscy z OFK są traktowani tak samo jak CI z abo (chodzi mi o transfery i prędkość LTE)
Zawsze jest jakaś priorytetyzacja (w plusie chyba jest najbardziej widoczna w submarce a2mobile) ale w dużej mierze jest to albo mało odczuwalne albo wcale (najczęściej chyba przy bardzo dużych przeciążeniach na nadajnikach takich ze nie da się praktycznie korzystać).Teoretycznie prepaidy orange i nju są chyba tak samo traktowane.Placeks pisze:Rozumiem że w OnK nie ma to miejsca bo jest to macierzysty prepaid orange i wszyscy z OFK są traktowani tak samo jak CI z abo (chodzi mi o transfery i prędkość LTE)
Na forum tez kontrolują takie rzeczy i oprócz narzekań na wykastrowanego prepaida plus i właśnie bardzo niski priorytet w biednym a2mobile (brak nawet MMS) nie czytałem żeby były jakieś istotne odchylenia.
W prepaidach póki co stosuje się ograniczenia szybkości. Np. play i t-mob maja w niektórych swoich regulaminach ograniczenie do 15Mbps up/down a u operatorów MVNO są raczej wysokie (chyba 70Mbit w lajt).
Troche o priorytetach jest tu http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=87714
Na końcu jest link do obszernego artykułu http://jdtech.pl/2015/09/aero2-uzytkown ... orzej.html
Gregrin
Jak wiesz ja czaje sie na Orange i nim zmienie siec to chce wiedziec czy te cale GB danych nie pojda na marne gdy jako 'karciarz' z gory bede obcinany na predkosciach.
Jak wiesz ja czaje sie na Orange i nim zmienie siec to chce wiedziec czy te cale GB danych nie pojda na marne gdy jako 'karciarz' z gory bede obcinany na predkosciach.
Placeks pisze:Gregrin
Przejmujesz się co najmniej, jakbyś podpisywał umowę na 24 miesiące.
Nie będziesz obcinany na prędkościach, nie ma kompresji, prędkości takie, jak na abo.
Każdy dudek chwali swój czubek. Mam porównanie Plusa i a2mobile - prędkości były takie same czyli średnie i to na 3G bo na 4G to tragedia (oczywiście u mnie).Placeks pisze:uprzejmy pan powiedział że CI z Lajta i innych wirtualnych są traktowani w ogonie w stosunku
Jak tak się "boisz" to kup starter Nju za 4 zł, zarejestruj, włącz bonus 100 GB i wypróbuj czy będziesz zadowolony z prędkości, zasięgu itd...Placeks pisze:Jak wiesz ja czaje sie na Orange i nim zmienie siec to chce wiedziec czy te cale GB danych nie pojda na marne
To nie martw się o priorytety i tak jak radzą inni protestuj jak działa w twojej lokalizacji siec orange.Placeks pisze: nim zmienie siec