Remington pisze:
Blokują swoją własność, więc na żaden przepis nie licz. Bardziej spodziewam się, że pozostali z W4 zaczną tak blokować, bo krok jest sprytny i w dłuższej perspektywie ukróci wyłudzanie sprzętu
Można tel. z Plusa kupić z drugiej ręki, jeśli jest z fakturą sprzedaży, gdzie widzimy, że sprzedaż była faktycznie, a nie na raty.
I teraz najlepsze. Kupujemy tel. w sklepie internetowym (na Ceneo czy na Allegro pełno jest sklepów, niektóre mają niezłe ceny). Nie wiemy, skąd on pochodzi. A równie dobrze ten telefon również może być z drugiej ręki. Bo ten sklep mógł wziąć wiele telefonów w Plusie na abo firmowy, zapłacił na start małą kwotę, nam sprzedał na kwotę dużo większą (różnicę zarobił), po czym sklep się zwija i przestaje płacić raty. Tym sposobem mamy telefon kupiony legalnie nowy w sklepie, mamy fakturę, a mimo to Plus nam go zablokuje.
Kiedyś opy jak ludzie nie płacili abo itp. odcinali ludzi od usług, ale potem urzędy uznały to za dyskryminujące i wymusiły na opach zmiany, wiec spoko wystarczy że znajdzie się dużo skarżących to już jakiś urząd się nad tym pochyli i będzie kombinować jak to ominąć np. zakazując opom stosować ten zapis w umowach...
A co do nabywania sprzętu dlatego właśnie ja kupuję w sklepach stacjonarnych,a jak wysyłkowo to też są to sklepy sprawdzone, bo mają swoje placówki stacjonarne tylko niekoniecznie w moim mieście.np. sklep producenta danego sprzętu itd. Na alegro w życiu nie robiłam zakupów i nie zamierzam,nigdy też nie kupiłam telefonu w komisie bez potwierdzenia że ten ma 24 m-czną gwarancję producenta i pochodzi bezpośrednio od producenta a nie od osoby prywatnej,inne telefony mnie nie interesują.A sprzęt kupuję taki na jaki mnie stać lub na jaki sobie uzbieram.Popełniłam 2 razy ten błąd bo nabyłam sprzęt nowy od opa raz na umowę raz za gotówkę i trafiłam na dodatki które mnie denerwowały straszliwie, min. simlock itp. ustawienia różne itp.A to są wg. mnie wady.Zaś zdjęcie tego okazało się dość kosztowne tj kosztowniejsze niż sam telefon, dlatego od tamtych czasów nie biorę żadnego sprzętu od opa i to od lat.Mam uraz.Wolę "przepłacić" ale mieć czysty sprzęt bez dodatków od opa.