jarekt pisze:U mnie na wszystkich numerach z ważnością GB do 1 maja data się zmieniła na 2 maja.
Jest jeszcze inne wytłumaczenie tego fenomenu (oprócz takiego, że Play profilaktycznie prawie wszystkim wydłużył dziś ważność kończących się dzisiaj GB o 1 dzień w związku z dzisiejszymi problemami z promocją #SmakWakacji):
- na wszystkich tych numerach, na których ważność zmieniła się przed chwilą z 1 maja 23:59 na 2 maja 23:59 miałem aktywny pakiet cykliczny ważny właśnie do 1 maja;
- pakiet miał się odnowić około godziny 0:30-1:00 2 maja;
- Play aby zminimalizować problemy związane z przepadaniem GB w razie "awarii" lub opóźnienia pakietu cyklicznego (co jakiś czas się to zdarza), minutę po północy profilaktycznie wydłuża ważność GB o dodatkowy 1 dzień czyli do 2 maja do godziny 23:59;
- dzięki temu system spokojnie może przyznać kolejny pakiet nawet z dużym wielogodzinnym opóźnieniem i żaden Bajt nie przepadnie;
- użytkownik i tak nie zauważy, że data ważności mu się zmieniła z 1 na 2 maja bo normalnie już około godziny 0:40 ma przyznany kolejny pakiet i data 2 maja zmieni się kolejny raz ale już na docelową czyli 1 czerwca;
- tylko maniacy monitorujący stan konta między godziną 0:01 a 1:59 i wszystko zapisujący wychwycą tę nową funkcjonalność systemu Play (czyli profilaktyczne wydłużenie tuż po północy ważności GB o dodatkowy 1 dzień, a przed przyznaniem kolejnego pakietu cyklicznego).
Jeśli w porę zareagujesz (przed 0:20-0:30), to możesz sobie pakiet cykliczny wyłączyć (gdy ważność o godzinie 0:01 wydłuży się o 1 dzień) i potem przed południem włączyć ponownie zyskując dzięki temu 1 dodatkowy dzień ważności - pakiet będzie wtedy ważny do 2 czerwca
- albo zyskując dodatkowy czas na tańszą opcję wydłużenia ważności działającym już kodem spod fanty.
Ja się w porę zorientowałem (ale to był czysty przypadek, choć ja na takie przypadki "pracuję") i pakiety cykliczne zdążyłem wyłączyć i jeśli jutro będą działać w końcu kody (tzn. numer będzie się dało wpisać) i będę miał odpowiednią ilość kodów to sobie przedłużę GB kodami (zakładam, że "skutecznie"), a jak nie to ponownie sobie włączę pakiety cykliczne na tych numerach.
PS. Test czy @Dorotea czyta moje wpisy (w ogóle) i czy do końca: Twojego kodu jeszcze nie mogłem wykorzystać ze względu na te problemy z promocją.
Na szczęście Play wydłużył mi ważność z 1 maja na 2 maja więc kod spróbuję wykorzystać dzisiaj (2 maja).
Jeśli ktoś mnie uprzedzi dzisiaj z "raportem", to kodu nie użyję i Ci go zwrócę w stanie nienaruszonym (trochę tylko na niego popatrzyłem ale bez dotykania
).