Dobra, przyszła pora na praktyczne wykorzystanie promocji i "praktyczny" i krótki post ode mnie
jarekt pisze:marcz123456 pisze:Która taryfa jest najlepsza do tych kodów z fanty?
Jeszcze nie wiadomo...
No to ja już wiem. Możliwe, że niektórzy będą zdziwieni moim wyborem. To dobrze
Trzeba by zrobić jakieś założenia wstępne dla wybranego Kowalskiego. No to jedziemy:
- karta z nabitymi GB z nakrętek (i ewentualnie innych pakietów) będzie używana w fonie;
- telefon mamy na jedną kartę SIM;
- to nasz jedyny i podstawowy fon i numer;
- numer praktycznie nie ma teraz PromoZŁ i GB, jest za to trochę ZŁ na głównym;
- gadamy i SMSujemy głównie w sieci P4 (Play/RBM/Fakt/Virgin/itd.) więc obowiązkowo Stan Darmowy (SD);
- poza sieć różnie, raz mało, raz dużo, innym razem wcale przez cały miesiąc;
- przydałby się RWK aby nie trzeba było bez potrzeby ładować konto przez rok i martwić się o jego ważność, no ale 50 dni ważności za 5zł też jakoś się przełknie
;
- przydałby się jakikolwiek lejek (choćby i 1kbit/s) żeby nie pożerało ZŁ z głównego gdy nie ma pakietu GB (czasami w sklepach nie będzie napojów, a GB szybko się kończą) ale wiadomo jak o lejek trudno - jakoś jego brak przeżyjemy: będziemy się pilnować, a w razie czego kupimy jakiś niedrogi pakiet neta (czyli też dobrze aby taki był w taryfie).
Założeń jest kilka i na dobrą sprawę co człowiek to inne wymagania więc każdy musiałby się sam zastanowić co będzie dla niego najlepsze. Ten post może pomóc w wyborze nawet jeśli wymagania/założenia będą u Ciebie całkiem inne. PS. Nie jestem Kowalski.
Do wyboru mamy taryfy (kolejność wg regulaminu promocji):
1. Play na Kartę (PnK);
2. Play na Kartę Rok Ważności Konta (PnKRWK);
3. Play na Kartę Lubię To! (PnKLT);
4. Formuła Play na Kartę (FPnK);
5. Formuła MiniMax na Kartę (MiniMax);
6. Play na Kartę Surf (PnKSurf);
7*** RedBullMobile Energy na Kartę (rbmE).
Zacznę od taryfy z pozycji nr 7 (z gwiazdką ).
Taryfa ta chyba by wygrała bo: da się w niej zrobić RWK, jest SD, są Bonusy GB i to duże za doładowania, są pakiety minut poza sieć i nawet no-limit da się zrobić za 10zł. Nawet lejek jest (32kbit/s).
Ma ona tylko jedną wadę - 1GB z promocji jest nie dla niej. Odpada (taryfy tej w ogóle nie powinno być w tym zestawieniu - nie ma jej w regulaminie promocji - ale dałem ją dla jaj i aby wszyscy wiedzieli co tracimy i jak trudne jest teraz zadanie).
Taryfa nr 2.
Taryfa PnKRWK jest zdradliwa. Jest w niej łatwe, darmowe i bez potrzeby nawet ładowania (bo uzyskane kodem) RWK ale nie ma SD. Krótko mówiąc - odpada.
Taryfa nr 1.
PnK - jest już lepiej: jest SD i to w standardzie (nie trzeba go włączać). RWK być może dałoby się i zrobić ale to bez znaczenia bo w tej taryfie nie ma lejka i na dodatek jest EKSTREMALNIE drogi net gdy nie mamy pakietu - 100zł na koncie można wyczyścić oglądając przez 240 sekund film w jakości FullHD na YouTube (1080p - około 3Mbit/s) bo 1MB kosztuje w tej taryfie aż 1,20zł.
Film FullHD na Netflixie wyczyści nam konto trochę szybciej: w 120 sekund (filmy mają lepszą jakość i większy "bitrate"). PnK odpada ze względów bezpieczeństwa
.
Taryfa nr 6.
Taryfa PnKSurf byłaby chyba dość atrakcyjna (bardzo blisko atrakcyjności taryfy rbmE) no i ma jeszcze coś czego rbmE nie ma: Darmowy pakiet 12GB przyznawany przez 12 miesięcy w paczkach po 1GB kumulujących się ze sobą i ze wszystkim co mamy na koncie GB! Ideał!
"Byłaby" bo jest nieosiągalna (nie można do niej przejść) i jest nie do kupienia oficjalnie - Play ją rozdawał, a nie sprzedawał. Czasami można ją kupić na Allegro od jakiegoś kolekcjonera. Z powodu tej niedostępności - niestety odpada.
Pozostają na placu boju 3 taryfy:
3. Play na Kartę Lubię To! (PnKLT);
4. Formuła Play na Kartę (FPnK);
5. Formuła MiniMax na Kartę (MiniMax).
Taryfa nr 5.
MiniMax jest fajny ale dla osób dla których jest fajny
Niestety dla tych, którzy tę taryfę mają albo/i ją lubią: wszystkie zgromadzone GB wraz z końcem miesiąc przepadają w tej taryfie. Uważam, że to dyskwalifikuje ją i ja to już wiedziałem 3 lata temu... Oczywiście odpada.
Półfinał... i szybko rozstrzygnięty bo wyniki mamy od razu:
Taryfa nr 4.
Formuła (FPnK) jest prawie super: jest SD, nie ma co prawda lejka ale net poza pakietem jest 6 razy taniej od tego w PnK - 2 grosze za 100kB (choć to oczywiście i tak dalej drogo), da się chyba w niej zrobić RWK, a jak nie to jest 50 dni ważności za 5zł, są przeróżne pakiety minut, no-limitów (najbogatsza oferta pakietów jest właśnie w tej taryfie).
Wygrałaby ta taryfa (ona tak ma - często wygrywa) gdyby nie to, że inna daje trochę więcej...
...Taryfa z Pozycji nr 3. czyli "Play na Kartę Lubię To!"
Taryfa-zwycięzca ma wszystko to co potrzeba i jeszcze więcej.
Jest pod wieloma względami podobna do rbmE ale na szczęście działają w niej GB za kody z nakrętek. W PnKLubięTo!:
- jest Stan Darmowy;
- da się zrobić RWK;
- są Bonusy GB za doładowania, które łączą się i wzajemnie przedłużają z Bonusami z promocji i wszystkimi innymi GB - dzięki temu mamy dodatkową możliwość (np. awaryjną) przedłużenia GB;
- jest lejek gdy nie mamy pakietu: 32kbit/s - czyli internet jest zawsze za darmo!
- są wszystkie pakiety GB dostępne w Play (jednorazowe i cykliczne);
- jest gigantyczny Bonus Promocyjnych Złotówek za doładowania poprzez Strefę Doładowań Play (na FB lub z pominięciem FB): 30% - najwięcej ze wszystkich taryf (w pozostałych jest 15% albo nie ma wcale Bonusu) - przyda się ta kasa na rozmowy poza sieć;
- jest parę innych bajerów.
Czyli zbieramy GB przez 4 miesiące (i korzystamy oczywiście), a przez następne minimum 8 miesięcy tylko korzystamy i ewentualnie przedłużamy kilkoma sposobami bo ta taryfa nam to umożliwia.
A co po roku, w maju 2018 roku? Nie wiem... ale się dowiem
(tzn. wiem ale za rok to może być już nieaktualne).
PS. Żadnych kodów ani innych takich nie będzie w tym poście bo przekroczyłem właśnie limit 5000 znaków na post i nie mog