greenrs pisze:Jak to rozumiesz? Że za rok wyłączą wszystkim Windowsa i telefon wrzucisz do kosza na śmieci?
Ja od kilku lat używam Windows 8.1 mobile i mam zamiar używać jeszcze kolejnych kilka lat więc nie siej tu defetyzmu.
Greenrs, ehhhh.......
Bylem (i wciaz jestem bo mam L930) uzytkownikiem serii LUMIA, od Windows Phone 8, przez 8.1 az do W10m. Zaczalem od Lumii 620, potem 820, 925, 930 (wciaz mam) a na 950 konczac.
Twoj WP 8.1 juz od dawna nie jest aktualizowany. Aplikacje sie zwijaja. Stare beda przestarzale lub nieuzyteczne (chociazby YT co jakis czas zmienia kodowanie i trzeba update appki zeby chodzil). Niektore beda chodzic coraz wolniej. Twoje Mapy HERE w ogole juz nie beda aktualizowane.
Wp 8.1 jest mozna powiedziec martwy. Kiedys jego przewaga byla oczywista szybkosc. Wez dzis do reki urzadzenie z Androidem (z dobrej polki) to ci szczeka do kolan opadnie.
greenrs pisze:Czy to, że przestali produkować inne telefony skłoniło Cię do pozbycia się swojego sprawnego i dobrego telefonu? Wybacz ale nie rozumiem tej logiki. Jakie aplikacje przestały Ci działać?
No Qrva. Chlopie wez ty sie obudz - bez urazy. Juz od dawna malo kto robi smarty z W10m (HP model x3 za 4000zl, Alcatel 4S na rynek USA i pomniejsze Chinczyki).
M$ wyprzedawal zapasy, a teraz w ogole wycofal ze sklepu smartfony. System W10m dostal wlasnie najnowszy update Creators Update. Update niedopracowany, wiele funkcji nie dziala albo dziala zle - wystarczy wejsc na Msmobile.pl. Ale najwiekszym hitem jest nawigacja i mapy.
Stare mapy spod AU (Anniversary Update) ktore i tak byly do d@@y, zastapili jeszcze gorszymi BING. Tego sie nawet skomentowac nie da. Mozna pisac godzinami.
Co mnie sklonilo ?
- BRAK dobrej nawigacji, a korzystam z niej codziennie. BEZNADZIEJNA jest na W10m.
- Kiedys bralo sie Windows bo byl szybszy niz Android. Dzis jest daleko z tylu. Sporo wolniejszy. Lumia 950 byla na zblizonym poziomie co moj obecny Galaxy S6. Ale Aplikacje dzialaly duzo wolniej. I to widze kazdego dnia.
- Mimo ze z 950tki technicznie bylem zadowolony, to ceny po tych newsach zaczely galopowac w dol. Chcialem odzyskac czesc pieniedzy i je zainwestowac w urzadzenie spelniajace wymagania (min. Navi), a nie zostac z wypasionym flagowcem - ale bez sprawnych aplikacji. W koncu appki tez trzeba update-owac. A developerzy tego nie beda robic, skoro sam producent nie bedzie update-owal systemu, a ilosc userow W10m czy Wp8.1 spada szybko z kazdym dniem.
- Problemy z video rozmowami np w Whatsapp. Polaczenie Lumia-Android, po chwili sie krzaczylo. To byla kwestia optymalizacji Whatsapp pod W10m, bo Android-Android lata bez problemu.
Podchodze do sprawy obiektywnie. Uzytkuje biznesowo i prywatnie. Jestem swiadomym uzytkownikiem. Tylko co z tego. Porownuje to co mialem w rece. Wierz mi obecnie Android oferuje sporo wiecej. A dla mnie Nawigacja to absolutna koniecznosc. Z nawigacja z Windows juz tyle razy wyjechalem w manowce, ze nie zlicze nawet.
Myslisz ze nie jest mi przykro ? JEST. Ale zdalem sobie sprawe ze tej walki nie da sie wygrac.
M$ zostawil nas brzydko mowiac w czarnej dziurze. Dam ci taki bonus na koniec.
Na OneDrive mialem kiedys 15GB. Potem mi je scieto do 5GB. Zalogowalem sie na moje konto OneDrive pod Androidem....i co ? BONUS 100GB. Ot za nic. Za samo posiadanie Galaxy S6.
Wiesz ze obecnie, aplikacje Microsoftu dzialaja lepiej i sa szybciej rozwijane na Androidzie niz te na Windows ? Nie do uwierzenia prawda ?
Wciaz mam Lumie 930. Czemu ja zostawilem ? Z paru powodow.
1. Mam do niej sentyment, bardzo ja lubie, i ciagle w nocy slucham do snu muzyki.
2. Swietnie sprawdzi sie jako backup phone dla drugiej karty.
3. Ma piekny OLED i dobry aparat.
4. Obecnie jej wartosc jest niska - wiec nie ma sensu sie wyzbywac dobrego fona.
5. Mam uszkodzone mikrofony od glosnomowiacego, wiec koszt naprawy jeszcze by pomniejszyl wartosc.
Gdyby miala sprawna NAVI mozna byloby debatowac. ALE NIE MA. Przekonalem sie o tym juz wiele razy, i na 930 (AU) i na 950 (AU i CU). A z kolei wracac na 930 do 8.1 chyba nie ma sensu, bo tam HERE tez nie bedzie aktualizowane, a przeciez drogi i mapy ulegaja ciaglym zmianom.
Prognozy ? Nie Ma. Ci co bardziej zapobiegliwi, staraja sie sprzet szybko sprzedac, zeby odzyskac czesc kasy, dolozyc i kupic Andka. Te bardziej zakrecone pozytywne fikoly - sprzet zostawiaja, i wierze - chociaz ostatnio juz coraz mniej, ze cos sie poprawi z W10m. Po ostatnim update - ludzie sa zalamani troche tymi niedorobkami.