Patryk7588 pisze:Mixiorek, widzę że chcesz się trochę podroczyć.
Z obiektywną osobą tak. Z fanboyem swojej sieci nie
Niezależnie od tego jaka to sieć
Przypomnę tylko że N! oraz Play mają ciągle mniej stacji L800 niż Plus.
Poczytaj ostatnie raporty kwartalne.
L800:
Play po 4Q2016: 3114 stacje
Plus po 4Q2016: 3482 stacje
Orange po 1Q2017: 3200 stacje.
Nie wiem czy te dane są nadal aktualne. Moim zdaniem są już spore różnice. Szczególnie w przypadku Play, które inwestuje i modernizuje wszystko co się tylko u nich rusza. Do tego stawia nowe stacje. Podobnie N!.
Plus chyba zastopował nieco inwestycje w L800 ze względu na plany związane z L900? Nie zdziwiłbym się gdyby na dzień dzisiejszy siecią z największą ilością stacji L800 był Play.
Tygodniowo modernizowanych jest 50-100 stacji, kilka statystyk wkleiłem w tym wątku, jak to wygląda u innych? Brak danych.
Wolę i mogę mówić o tym co widzę na własne oczy lub donoszą osoby na tym forum. Aglomeracja warszawska jest od pewnego czasu w nieustannej modernizacji N!. Białystok podobnie, "kilka" innych miast też pewnie się znajdzie. Play w ogóle wszystkich pozamiatał i ma wszędzie nowe graty i stacje full LTE czyli 800+1800+2100+2600.
O Plusie nie mogę tego napisać gdyż stacje, które obserwuję nie mają zmienianych anten, dodawanych RRU. Nie widzę też całkiem nowych stacji Plusa. Na przestrzeni ostatnich kilku lat kojarzę jedną taką stację w aglomeracji warszawskiej. Co nie znaczy oczywiście, że nie ma ich więcej bo nie jestem wszędzie i nie znam każdej stacji.
Jeśli na stacji jest G900/U900/L1800 + ewentualne U2100 w miastach to do czasu wdrożenia L900 raczej nie za wiele będzie się działo w najbliższym czasie, no chyba że stacja zakwalifikuje się do rozbudowy o dodatkowe sektory lub L2600.
Chciałbym usłyszeć wrażenie kogoś obiektywnego z użytkowania Plusa w Warszawie* i całym kraju. Najlepiej, żeby osoba sporo podróżowała, używała mocno telefonu do rozmów i neta. Tzn. jak działa ich L1800 i czy daje dobry zasięg indoor.
Nie wiem w jakiej skali Plus ma L800 na stacjach w aglomeracji warszawskiej. Patrząc na btsearch mają sporo takich stacji. Dziwi mnie np: brak L800 na dwóch stacjach na warszawskich Kabatach - AL. KEN 26 oraz Al. KEN 18. Podobnie na zielonej Białołęce.
* a chciałbym bo pod koniec roku robię mały konkurs na usługi telco dla kilkudziesięciu aktywacji, łącza symetryczne i nie wiem czy brać Plusa poważnie pod uwagę
choć o ofertę na pewno ich zapytam. Biorę pod uwagę TMobile, Orange, Netię i Atmana. Z zastrzeżeniem, że dwie ostatnie firmy to tylko symetryki.