Dzisiaj po raz pierwszy w sezonie wyruszyłem na ciężki leśny teren w poszukiwaniu grzybów, ale i także w przeglądzie tematu zasięgu. Wcześniej, kiedy jeszcze nie udzielałem się na forum, co rocznie (zazwyczaj z innym telefonem) wybierałem się minimum jeden raz w leśne tereny, badając temat zasięgu (niekoniecznie komórkowego). Tym razem w tej wycieczce towarzyszył mi Alcatel Pop 4.
Na obrazku widać moją prowizoryczną miejscówkę, choć wydaje mi się, że mogłem być trochę dalej na wschód. Kreskami zaznaczyłem stacje, które najczęściej pokazywały się na ekranie telefonu.
Sama lokalizacja, to po prostu gęsty las na przestrzeni wielu, wielu kilometrów. Ciekawostką jest to, że znakomicie tam odbierają stacje radiowe - dolatują tam nawet stacje z Białorusi.
Na obrazkach widać pomiary (jedne z lepszych z tamtej lokalizacji) z danej technologii.
Ogólnie wchodząc do lasu główną stacją, która dostarczała zasięg, to oczywiście Suchedniów ale z każdym kilometrem sytuacja się zaczęła zmieniać.
W GSM mega zaskoczył mnie zasięg DCS, ze stacji w Gostkowie k. Bliżyna (tam wszyscy opy mają bodajże swój maszt, albo Plus wisi u N!)
Niskie pasma w zasadzie mało widoczne, ale za to LTE na 1800 się pojawiało.
Prócz DCS z Gostkowa, ładnie propagowała 900-tka z Suchedniowa i Parszowa. Zasięg o dziwo nie ginął mi nawet trzymając telefon w kieszeni, co jest nowością w porównaniu do moich poprzednich testów.
Na UMTS w paśmie 900 MHz, zdecydowanie najlepiej radził sobie maszt w Parszowie. Punktowo wchodziły także stacje w Suchedniowie i ze Skarżyska (ul. Rajdowa).
Nowością były pomiary LTE, bo dotychczas Play nie oferował 800 MHz. Spodziewałem się, że zasięg może być słabszy z racji zastosowanej konfiguracji i braku VoLTE.
O dziwo zasięg nie był tragiczny, a dominująca była stacja w Suchedniowie. Punktowo pojawiał się też zasięg L800 z Rajdowej w Skarżysku. Parszów także był obecny, ale LTE z tej stacji jest nadawane słabiej.
Postanowiłem także zrobić parę speedtestów.
Jak na 5 MHz, ciężki gęsto-leśny teren i w zasadzie przebijający się przez wiele przeszkód sygnał, prędkości nie są tragiczne. Radio działało sobie płynnie, nawet przy granicznym sygnale.
No i na koniec trochę o Alcatelu Pop 4, bo okazuje się, że całkiem fajnie radzi sobie z zasięgiem jak na smartfona, zwłaszcza na LTE. Miła niespodzianką jest też to, że odkryłem podczas połączenia głosowego w 2G, że jest w tej technologii dostępne HD Voice.