kozien70 pisze:kiedyś przeprowadzałeś test na tym odcinku i N! wypadało tam bardzo blado. Ja miałem podobne doświadczenia. Teraz pora na powtórkę
Ja będę jechał dokładnie tą trasą do Łodzi za tydzień. Sprawdzimy realia
mixiorek pisze:
Nie pojadę dopóki nie naprawią VoLTE
"tak będę siedział!"
Ja też mam mglisty plan może zahaczyć wkrótce o ten odcinek ale szanse na dziś oceniam na 35%
Plan się zmaterializował
Dziwi mnie brak na tej mapce stacji w Konotopie. Dostała 800 i 2600, stoi przy samej A2 jeden z sektorów jest skierowany idealnie wzdłuż autostrady w węzeł Konotopa. Tym bardziej, że chwalą się planami odpalenia stacji w Pruszkowie.
Moim zdaniem ta stacja Orange już działa ale muszę wracając jeszcze raz sprawdzić.
Trasa Warszawa-Jastarnia przez A2 i A1.
A2 na odcinku Warszawa-Łódź Północ/ Stryków. Moim zdaniem zasięg jest lepszy niż był kilka miesięcy temu. Jak testowałem trasę:
- Galaxy S7
- wybór sieci -> tryb auto
- streaming 320kbps
- apka Internet Radio Player
https://play.google.com/store/apps/deta ... ayer&hl=pl
- apka Rysiek
Tylko raz transmisja spadła na w.w. odcinku A2 z LTE do 3G. Nie przerwało to streamingu. Po tym jak spadło sam zatrzymałem i poczekałem na powrót terminala do LTE, nastąpiło to dosyć szybko. Co dalej? Przyznam się, że ten pierwszy odcinek trasy śledziłem dokładniej. Później potraktowałem to nieco luźniej.
Za Toruniem transmisja spadła do 3G ALE wróciła sama do 3G. Przyznam się, że przy takiej konfiguracji j.w. jeszcze ani razu nie miałem powrotu do LTE.
Na półwyspie gdzie jest NSN nadal ten sam konfig czyli brak agregacji wyższego pasma z niższym. Tylko niższe z wyższym.
Zmieniła się chyba jednak jedna rzecz ale nie mam 100% pewności. Może
Tomi81 lub ktoś na stale będący w strefie NSN potwierdzi. Otóż po każdej rozmowie (obecnie w 3G bo nie działa VoLTE) terminal ląduje w L800 i jest znaczek agregacji.
Mam jednak wrażenie, że oprócz tego, że terminal wskazuje, że niby agregacja jest to wartości z danych pasm nie sumują się. Tzn. agregacja niby jest a jakby nic nie dawała lub nie działała.
Na półwyspie gdzie stacje mają L800 oprócz L1800 (oprócz Helu o czym za chwilę) jeżeli ciągły streaming wpadnie do L800 jest git. Mamy fajną ciągłość transmisji i niby świeci się ikonka agregacji.
Mam wrażenie, że brak L800 na Helu jest spowodowany zakłóceniami. Dostałem info, że N! póki co nie planuje w Helu nowych pasm 800/2600. Nieco dziwne. Tzn. 2600 faktycznie może tutaj nie być albo tylko niech je dadzą na jednej stacji na kościele ale 800? Tylko jedna stacja na półwyspie oprócz tej miejscowości nie ma L800. Jest to stacja Plusa przy cmentarzu w Jastarni. Notabene przydałoby się. Dziś będąc w Helu po raz kolejny miałem jazdę z LTE. Tzn na promenadzie obok fokarium czasem jest a czasem nie ma. A jak jest to zasięg 4/5. w porcie podobnie, im dalej w kierunku końca półwyspu tym gorzej. Wystarczy ruszyć się na ścieżki na koniec cyplu i w zasadzie po wyjściu z lasu lub po minięciu baterii Laskowskiego lub innych od strony południowej zaczynają się jaja. Oczywiście brak LTE ale ok może 1800 tam nie sięga. Tyle, że 3G jeżeli jest to transmisja nie idzie. Głos? Dziś przerwało mi tam rozmowę po 14 sekundach. Ja tam widzę chyba niezły burdel z zakłóceniami w N!
Dla porównania Plus - też tylko 3G ale głos działa i transmisja idzie bez zawiechy i myślenia po 5 minut.
Apropos stacji Plusa w Jastarni, fota poniżej, Plus i N! (nie było modernizacji):
Apropos L1800 od Orange/N!, testy w fokarium:
Fajny ping i inne wartości ale wszystko to blaknie przy tym zanikaniu LTE.
W Jastarni stacja TMobile/ N! na Sychty (hotel Aga) zbiera ruch za pomocą L2600. Około 500-600m od tej stacji by pracowało mi się lepiej wymusiłem na S7 pasmo L800. Czemu? Średnie wartości dla 2600 z tej stacji to około 18Mbps w DL i 2Mbps w UL a dla L800 odpowiednio 21 i 14. Ping jest podobny na poziomie około 20-25ms, serwer Orange Gdańsk.
P.s.
Przy okazji - czy mamy mapkę podziału kraju między Huawei i NSN?