Mila89,
czy widziałeś co jest moderowane i jakie dyskusje są czyszczone? Nie widzisz, że to głównie użytkownicy nowi z bardzo małą liczbą wpisów i brakiem jakiekolwiek merytorycznej aktywności w wątkach związanych z tematyką tego portalu? Którzy więcej się tu nawet nie zalogują?
Tyle czasu jesteś aktywny na forum i zadziwia mnie Twoja naiwność. Nie dostrzegasz spamu? Chyba jako jeden z nielicznych, skoro w skrzynce otwartych zgłoszeń mieliśmy kilkadziesiąt dotyczących spamu, a na PW otrzymałem już kilka ciepłych słów o przeprowadzonych przeze mnie porządkach (przyznam, bardzo czasochłonnych). Mam nadzieję, że te osoby zechcą się i tu wypowiedzieć.
Niestety, to forum upodobali sobie spamerzy, traktujący je nie jako forum społeczności skupionej wokół tego portalu, tylko jako swoje narzędzie pracy. Mnożący konta tylko po to by nabijając licznik postów napisać nic nie wnoszącą wiadomość w stylu "Popieram poprzednika" lub wręcz wstawić kopie prawdziwych wpisów z innych forów, np. sprzed 10 lat, ale aby ostatecznie wrzucić linka (w treści posta lub w podpisie). Nie takiego linka, z którego skorzystasz Ty czy inni użytkownicy, lecz linki, które wyłapią wyszukiwarki i spozycjonują daną stronę internetową (głównie sklepy) lub opinię o jakimś zegarku (te niczym min. Nowak upodobali sobie spamerzy). Albo linki lub opinie będące odpowiedzią na pytanie zadane z innego konta tej samej osoby. Pełno jest tutaj tego.
Czyszczone są tylko konta i wpisy użytkowników, którzy zostali zarejestrowani tylko w tym celu by spamować. Bo to są sztuczne konta, niektóre nawet piszące z tych samych adresów IP (z rekordowego IP szedł spam z kilkunastu kont).
Widzisz jakąś wartość w ich wpisach w HP? A to przede wszystkim oni powodują ową "aktywność" w HP, o której piszesz.
Pierwszy przykład z brzegu:
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 37&t=62796
Wątek założony przez osobę mającą dwa linki w podpisie (usunąłem go, więc teraz ich nie zobaczysz, ale uwierz na słowo), zupełnie nieaktywną później na forum. Wpisy osób aktywnych na forum kończą się 27 paź 2012, potem poza krótkim momentem w grudniu 2015 r. większość wpisów to martwe dusze, w wielu przypadkach spamujące linkami. Widać tylko linki usunięte z treści, usuniętych z podpisów nie widzisz, a też było ich tam dużo. I tak jest w wielu postach z HP.
Drugi przykład to wspomniany przez Ciebie wątek. Spójrz
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... start=1950 na tej stronie było 8 spamerskich linków. Wypowiedzi bez spamu i na temat - mniej więcej jedna-dwie na rok. Czyli poza spamerami, praktycznie nikt niezainteresowany. Można wątek odblokować jeśli ktoś faktycznie ma coś w nim do napisania.
A dlaczego HP? Akcja rodzi reakcję - to tam na potęgę ci spamerzy działają. Sporadycznie pojawia się spam w innych działach i też jest czyszczony. Bardzo w tym pomagają zgłoszenia od użytkowników. Link wrzucony przez użytkownika, który na forum jest dłużej, czy wykazał się jakąś aktywnością/wiedzą/zainteresowaniem tematyką tego portalu, jest bardziej wiarygodny niż kogoś kto ma konto nowe z kilkoma wpisami nie na temat lub wypowiedziami skopiowanymi z internetu.
HP to dodatek, to nie tam tętni życie tego forum. Spokojnie, HP nikt nie likwiduje i jeśli chcesz się wypowiedzieć w jakimś zablokowanym wątku, daj znać lub załóż nowy. Ciekawe czy zacznie się faktyczna dyskusja, czy znów pojawią się wpisy z kont, których nikt więcej nie użyje.
Jako moderatorzy stajemy przed różnymi wyzwaniami i dylematami, jak każdy też jesteśmy omylni. Np. jeden wątek upatrzony przez spamerów zamknąłem, ale po czyimś zainteresowaniu nim dałem mu szansę ponownie, choć aktywności dalej w nim nie widać. Drugi przykład, to jak potraktować wpisy pewnego dość aktywnego użytkownika, który widać ma wiedzę, pisze merytorycznie, ale wstawia dużo linków i wszystkie tylko do jednego sklepu internetowego. Nie jest spamerem, więc taką osobę tylko grzecznie prosimy itd.
Kończąc przypomnę tylko, że do wrzucania linków powstała Linkownia:
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=89819, z której wcale spamerzy nie raczyli skorzystać. Nie to nie.