DAJ CYNK
  • Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 95 z 112
  • 1
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 112
 #1175899  autor: DEVI_UI
 28 lip 2024, 13:42
@KC-KARLOS: W peaku 20tyś. osób. Od rana transmisja w okolicy działała beznadziejnie, z tego co mi mówiono. Brak wyposażenia stacji na katedrze w centrum Starego Miasta w C-band zarówno przez Orange jak i Play to porażka wizerunkowa.
Jak mówiłem, pozwolenia są, więc oby się ocknęli.

To samo w całym regionie. T-Mobile dużo niższe opóźnienia, szczególnie w max zasięgu n78 i ogółem na moje - lepsza stabilność sieci, większy zasięg 5G3500 i prędkości.
Czyli na dworcu w Malborku jest 10x wzrost prędkości względem n1/LTE w OPL i TM - ładnie.
 #1175900  autor: KC-KARLOS
 28 lip 2024, 13:56
To samo w całym regionie. T-Mobile dużo niższe opóźnienia, szczególnie w max zasięgu n78 i ogółem na moje - lepsza stabilność sieci, większy zasięg 5G3500 i prędkości.
DEVI_UI: Tu bym dyskutował, bo wystarczy gorsza fala n78 i wywala na n1 - w T i O jest identycznie.
W routerze masz jeszcze nad tym kontrolę, w telefonie już nie za bardzo.
Czyli na dworcu w Malborku jest 10x wzrost prędkości względem n1/LTE w OPL i TM - ładnie.
Do 10x szybciej. Różnica na korzyść N w c-bandzie wzrasta w głąb miasta, gdzie jeszcze miesiąc temu net potrafił działać w granicach 10 mbps i mniej w LTE z powodu obciążonych nadajników.

🌟To już 14 rok na Forum TELEPOLIS.PL - wielkie dzięki za ten czas i nadal służę pomocą! Pozdrawiam🔥
 #1175901  autor: DEVI_UI
 28 lip 2024, 14:09
Z tym wywalaniem na n1 wiem o czym mówisz. Jak uruchamiali mi za oknem pierwsze stacje n78 w marcu to było to samo. Jak się okazało działo się tak głównie przez nieskonfigurowaną sieć i słabą siatkę stacji działających w C-bandzie. Z czasem problem znikł.
 #1176034  autor: Moonoon
 29 lip 2024, 22:03
https://gsm.biz.pl/2024/07/29/wroclaw-5 ... aw-glowny/

No już Play-owe N78 kiepsko działa :roll:

Tak mała uwaga dla testującego jak się stoi pod stacją która nie jest po SWAP-ie na sprzęt Ericssona i próbuje łapać c-band to niestety tak to wygląda... :D

Fioletowy stacja na Huawei której anten nie widać , bo stare zdjęcie (która zapewnia tam zasięg)
Źółty stacja na Ericssonie bez N78 (widoczna na zrzutach z aplikacji)
Czerwony stacja z której leci sharing N78 dla stacji żółtej

Obrazek

2Gb w 5G co raz bliżej... :D
https://www.speedtest.net/result/a/10275062249
 #1176036  autor: kozien70
 29 lip 2024, 22:22
Napisz im komentarzu pod postem. Może nie łapią takiego "niuansu" jak C-band sharing i sieją defetyzm.
 #1176039  autor: DEVI_UI
 29 lip 2024, 22:57
Przecież Wacław nie wybrał tego punktu pomiarowego żeby faworyzować jakiegoś operatora. Po prostu test miał ukazać działanie 3 sieci w danym miejscu.
W jego artykule jest sporo racji. To o czym on pisze, to zwykłe zaniedbania sieciowe ze strony Play. Coś takiego nie powinno mieć miejsca, a niestety ma w lokalizacjach gdzie stacja 1. jest na Huawei, a stacja 2. na Ericssonie w dodatku z n78.
W Gdańsku jest szachownica. Jedna na Hua, druga Ericsson i tak w kółko. Od jakiegoś czasu nie korzystam tu z Play, bo zrobił się totalny burdel sieciowy. To jest autentycznie nie do zniesienia.
 #1176041  autor: Moonoon
 29 lip 2024, 23:13
Stacje mogą w etapie przejściowym być w "kratkę" i wszystko działa poza N78 sharing więc w czym problem ?
W artykule napisano o złej konfiguracji tzn co jest źle ?

PS. Wymiana takiej ilości sprzętu w całej strefie to nie jest prosta, tania i szybko do wykonania czynność...

#1176042  autor: DEVI_UI
 29 lip 2024, 23:19
Zapraszam, każdy może sprawdzić czy tak dobrze to „działa” na własnej skórze.
W czym problem? W zerowej stabilności sieci.

Jakby nie było mogli to przemyśleć przed budową C-band ;)
 #1176043  autor: kwistas
 30 lip 2024, 01:55
A to nie przypadkiem wina telefonu? Test przeprowadzony z niskim poziomem baterii, Xiaomi często tak robi by oszczędzić baterie
 #1176045  autor: mariusz9a
 30 lip 2024, 08:18
To i ja dorzucę swoje trzy grosze, ale w obronie Pana Wacława :-)
Wacław to nie jest przypadkowy gość z ulicy, który pisze sobie jakieś artykuły. On wie dużo więcej na temat budowy i działania sieci niż Wam się wydaje. To nie jest przypadkowy człowiek.
Co do pomiaru - ale kogo to obchodzi (to co piszecie powyżej) - sieć ma działać w losowo wybranym punkcie i już. Zwykły "Kowalski" ma gdzieś Wasze wywody - nie będzie chodził po całej dzielnicy i wybierał lokalizacji gdzie usiądzie na ławce żeby internet jak najlepiej działał. Jest tu i teraz i ma mu działać wszystko jak najlepiej się da - w przypadku Play tyle się dało w tym miejscu i czasie na takim sprzęcie i tyle. I to obrazuje ten test. Jest lokalizacja, zakładam, że zupełnie przypadkowa i tak w danym punkcie działają sieci. Moim zdaniem na ten temat nie ma co dyskutować. To nie jest test który ma wykazać jak najlepsze działanie danych operatorów (szukanie punktu pomiarowego w mieście gdzie prędkości wystrzelą w kosmos), tylko ma pokazać jak sieć sobie radzi w losowej lokalizacji o losowej porze. I wcale ten Play tam tak źle nie działa (nawet jeśli ostatecznie spadnie do tego LTE, to użytkownik "końcowy" płakać nie będzie) - wstydu nie ma. Wstyd to jest w Plusie, który do tej pory nie raczył odpalić 5G w paśmie C.
 #1176049  autor: Moonoon
 30 lip 2024, 10:37
"Zła konfiguracja sieci" to mogę napisać ja hobbysta.
Od branżowego opiniotwórczego portalu mam prawo wymagać głębszej analizy sytuacji.
Słowa nie napisano, że w przypadku Play jest to N78 sharing z odległej stacji i jaka jest prawdopodobna przyczyna ( o której wspomniałem powyżej).

#1176052  autor: mariusz9a
 30 lip 2024, 12:18
Daj spokój - tu nie ma mowy o głębszej analizie, bo to gdybanie a nie analiza. Żeby taką wykonać to trzeba by mieć odpowiedni sprzęt pomiarowy a nie telefon, a to już amatorsko i bez współpracy z operatorem ciężko zrobić. A w ogóle, jako opiniotwórczy portal, to przecież powinni iść dalej i wynajmować akredytowane instytucje do wykonania pomiarów ;-) W przeciwnym razie jesteśmy w tym samym punkcie co teraz i analiza gdybająca jest niewiele więcej warta co napisanie że jest zła konfiguracja :-] A jak u innych? Sharing czy nie? Tego też nie wiadomo. To że na stacji gdzie jest "kotwica" LTE jest też n78, to o niczym nie świadczy. Można napisać że najprawdopodobniej to z tej samej stacji, ale to gdybanie, bo może akurat się trafiło ze stacji obok. Dlatego uważam że pchanie się w głęboką analizę to z założenia można sobie darować jeśli dysponujemy tylko takim sprzętem pomiarowym. Poza tym idąc dalej - speedtest? No bez jaj :-]
Myślę że za dużo wymagasz od amatorskiego portalu i amatorskich pomiarów ;-) Przecież to portal właśnie prowadzony hobbistycznie przez jedną osobę w czasie wolnym od pracy, a nie wyrocznia wszechwiedząca robiąca dogłębną analizę przesyłanego sygnału ;-)
 #1176057  autor: Moonoon
 30 lip 2024, 15:19
Sprawdzenie sharingu N78 da się nawet amatorsko ogarnąć a wiedza o procesie SWAP-u w Play ludziom z branży powinna być znana :D

PS. Po laicku zapytam czy na stacjach N! sharing N78 działa na wszystkich z LTE, fake 5G czy jakoś trzeba je dostosowywać ?

#1176058  autor: maniek357
 30 lip 2024, 15:29
Moonoon pisze:
30 lip 2024, 15:19
PS. Po laicku zapytam czy na stacjach N! sharing N78 działa na wszystkich z LTE, fake 5G czy jakoś trzeba je dostosowywać ?
Mam koło siebie stację Orange (Białystok, Nowowarszawska) od dawna niemodernizowaną (jest komplet LTE, ale bez MIMO 4x4 i 5G DSS). Jakoś od maja pojawił się na niej sharing n78. Bardzo możliwe, że softowo to odblokowują. I nie wymaga to obecności fake 5G na stacji - T-Mobile nawet ostatnio wyłączył w mieście 5G DSS.
 #1176069  autor: Moonoon
 30 lip 2024, 19:36
Dzięki za info

---------------------------------

Grubo się szykuje Play na :arrow: Pol’and’Rock na lotnisku Czaplinek-Broczyno

W/g pomiarów PEM 6 stacji z tego 5 szt z N78 :shock:
Ktoś się wybiera na testy ?

Obrazek

Wedle pozwoleń N! szykuje 2 lokalizacje z cband.

Obrazek

#1176108  autor: mariusz9a
 31 lip 2024, 08:56
Moonoon pisze:Sprawdzenie sharingu N78 da się nawet amatorsko ogarnąć
Jak masz jakąś sprawdzoną aplikację, która pokazuje identyfikator stacji dla n78 w NSA to podziel się :-)
 #1176115  autor: Moonoon
 31 lip 2024, 10:07
Wstępnie po sile sygnału w NetMonster a precyzyjniej po PCI w Service Menu Samsunga, chyba jeszcze nie spotkałem przypadku PLAY aby PCI dla N78 było różne od PCI LTE na tej samej stacji.

PS. Na niektórych modelach telefonów NetMonster pokazuje również PCI dla cband więc widać to od razu :D

Edit:

Oczywiście można sprawdzić oczami samą obecność charakterystycznych anten prawdziwego 5G :smt005

#1176116  autor: mariusz9a
 31 lip 2024, 10:27
No to w Play jeśli jest takie samo PCI to akurat wiesz że n78 leci z tej samej stacji. Jak jest inne to już musisz grzebać w swoich logach która stacja LTE ma takie PCI i zakładać że założenie o tożsamym PCI jest zawsze prawdziwe. A inne sieci? Aktualnie w miejscu gdzie siedzę mam różne PCI. Nie mam zielonego pojęcia jaka stacja ma takie PCI jak to z n78. Poza tym też nie wiem czy T ma takie same oznaczenia na danej stacji.
Także takie rozwiązanie druciarskie i "gdybarskie", gdzie i tak do końca na 100% nie wiesz z jakiej lokalizacji dostajesz n78 :-/ także bez znajomości u operatora i potwierdzeniu po jego stronie gdzie jesteś zalogowany, nic nie wiesz na 100%. Rozwiązanie trochę dla mnie średnie :-(

Załóżmy że mam aktualnie w zasięgu wzroku ok 5 nadajników, z czego każdy ma n78. Co ma mi dać Twoja sugestia obserwacji anten? Bez sensu...

Ale już zamykając ten temat, do czego dążę. A no do tego, że przeprowadzenie rzetelnej analizy takiego porównania wszystkich operatorów przez "amatora" jest niewykonalne. Zawsze natkniesz się na moment gdzie zacznie się etap "najprawdopodobniej" i inne "gdybania".
 #1176140  autor: Moonoon
 31 lip 2024, 11:40
Temat głownie dotyczył Play więc przedstawiłem moje doświadczenia w tej kwestii :wink:

#1176196  autor: zajadacz
 31 lip 2024, 19:10
Wszyscy tutaj o Przystanku Woodstock, a w Szczecinie w weekend jest finał regat The Tall Ships’ Races, który został kompletnie olany przez operatorów. Wielka impreza na Wyspie Grodzkiej w Szczecinie. W 2017 roku wszystkie sieci leżały i kwiczały. Mogę się założyć, że w tym roku będzie podobnie. Jest szansa, że Orange i T-Mobile dadzą radę w 5G, bo mają na najbliższych stacjach bazowych, ale LTE będzie leżało u wszystkich operatorów. Zresztą to co się dzieje na stadionach też woła o pomstę do nieba. Jak byłem na Podsiadle na stadionie Lecha Poznań, to transmisja danych była całkowicie nieużywalna, choć jest pikokomórka na stadionie.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE
  • Strona 95 z 112
  • 1
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 112
  • 1
  • 93