Przepraszam, ze nadal nie dokladnie na temat ktory zalozyles ale moze jednak ci sie przyda?
Znalazlem server, ale nie da sie na niego przeslac duzych plikow
http://www.freedrive.com/
Markadiusz pisze:
Up 150 kbps,
Pisales o przesylaniu min 200MB - nie chce mi sie liczyc, ale przy tej predkosci, bedzie to trwalo cos okolo 3h. Nie wiem, czy nie bedziesz sie irytowal, jezeli dodatkowo bedzie zrywalo transmisje.
Markadiusz pisze:
Twoje rozwiązanie byłoby fajne, gdybym miał router i netbooka (poza laptopem) z dużym dyskiem obsługujące WOL, żeby żarło możliwie najmniej energii (bardzo istotne ze względu na długi czas przesyłu większych plików, które to bym kopiował).
Komputer bez podlaczaonego monitora, napedow, super kart graficznych nie przekroczy poboru mocy na poziomie 100W. Zakladajac jego prace przez 31dni/miesiac i 24h/dobe, koszt energi elektrycznej bedzie na poziomie 40zl/miesiac. Wlaczajac go poprzez WOL, nie powinienes go uzywac srednio wiecej niz 3h/dobe wiec rachunek za energie elektryczna bedzie na poziomie 5zl/miesiac.
Kolega dostal komputer z ogloszenia za 50zl- z prockiem 1GHz, monitorem CRT, drukarka atramentowa. Ja podobny sprzet bez drukarki dostalem za darmo. Troche szukalac, mozna znalesc bardzo fajne zestawy zupelnie za darmo, ktore obsluguja WOL, wlaczaja sie i wylaczaja o okreslonych godzinach, maja male zuzycie energii. Natrudniej znalesc sprawny HDD.
Do przesylania danych na serwer proponowal bym USB lub karte pamieci i czytnik. Majac server w domu, to zaden problem.
Naprawde polecam pomyslec o takim rozwiazaniu. W pelni panujesz nad funkcjonalnocia, ograniczeniami i masz pewnosc, ze nikt ci ktoregos pieknego dnia nie usunie zadnych danych. Poza tym mozesz odpalic jakiegos torenta, ftp, www, forum i co tam jeszcze zapragniesz.
Nawet jezeli nie masz wystarczajacej wiedzy w temacie, mozna znalesc gotowe rozwiazania oparte na linuxie w internecie.