Ja sobie otworzyłem dwa konta bankowe:
ING Bank Śląski: Konto Direct + 2 Konta Oszczędnościowe
Prowadzenie konta 0 zł, przelewy 0 zł, wydanie karty debetowej 0 zł, przedłużenie karty debetowej 0 zł, transakcje przelewów realizowane są przez kody SMS-owe (0 zł). Jedyna prowizja za konto to opłata za kartę debetową która wynosi 2-3 zł/m-c, chyba że dokonujemy zakupy bezgotówkowe w danym miesiącu powyżej 100 zł, to wtedy anulowana jest nam ta opłata.
Dostęp do bankomatów: ING Bank Śląski i Euronet - 0 zł
Deutsche Bank: Konto dbNET + 1 Konto Oszczędnościowe
Prowadzenie, przelewy, wydanie/przedłużenie karty debetowej to wszystko jest za 0zł.
Co wyróżnia to konto to dostęp do wszystkich bankomatów na świecie za 0 zł.
Transakcje przelewów dokonywane są za pomocą karty kodów TAN, którą dostajemy bezpłatnie do konta.
Jedyna opłata jaka występuje w tym koncie to opłata za użytkowanie karty debetowej która wynosi 5 zł.
Anulowanie tej opłaty jednak jest bardzo proste gdyż wystarczy w danym miesiącu tylko raz użyć karty, liczy się tutaj wypłata z bankomatu, płatność kartą
Oczywiście nie wszystkim takie rozwiązanie może spasować. Mi odpowiada ze względu na to że mam dostęp do wszystkich bankomatów za 0 zł, mogę sobie wpłacać pieniądze w dość licznych placówkach ING Banku Śląskiego w Polsce na swoje konto (Deutsche Bank ma bardzo mało oddziałów i placówek), niskie utrzymanie tych dwóch kont (3zł na miesiąc, dlatego że w ING-ie mam kartę zbliżeniową. Jedynie o czym muszę pamiętać przy koncie Deutsche Bank aby chociaż raz w miesiącu wybrać pieniądze z bankomatu, to jednak nie stanowi dla mnie problemu;))
Trzeba zaznaczyć że takie rozwiązanie jest dla ludzi którzy większość rzeczy załatwiają przez internet
Konto Deutsche Bank traktuję jako moją Kartę Kredytową z ustanowionym przeze mnie limitem
Opłata na cały rok 0 zł, kiedy pożyczam od siebie pieniądze to na 0 procent i na okres jaki mi to odpowiada. Normalnie to staram się zawsze oszczędzać
Rezo pisze:
Stoję właśnie przed wyborem karty, do wyboru są takie . Ciekawi mnie, czy korzystanie z poszczególnych kart np. podczas zakupów bezgotówkowych różni się, czy jest to bez znaczenia (np. podanie pinu, złożenie podpisu, bezpieczeństwo transakcji).
W moim przypadku zawsze podaję kod PIN dla transakcji.
Rezo pisze:Czy poszczególne typy kart różnią się miedzy sobą jeśli chodzi np. o ich "awaryjność"?
Jedrker pisze:nie, bo awaryjny może być jedynie system bankowy, jak w każdym banku i tyle
Dokładnie tak
Pozdrawiam