castagnet:
Bezpieczeństwo: w darmowych wersjach raczej nie masz kopii zapasowych wewnątrz serwisu, tylko jeden zapis, więc jak padnie serwer, to Twoje dane razem z nim. Bardzo ważna kwestia: prywatność. Dysk Google, dropbox, SkyDrive i minus (ten nie mam pewności 100%, ale raczej też) zastrzegają sobie prawo własności do Twoich plików, inne dyski pewnie też. Za rok możesz spotkać swoje zdjęcie... w reklamie, jak wspomniał
Vieslav. Jeżeli wysyłasz coś na bezpłatne serwery bez zabezpieczeń w postaci szyfrowania i potwierdzenia w regulaminie, że te pliki są
tylko Twoją własnością i usługodawca nie ma do nich dostępu (poza tym, że je składowuje na dysku), to pamiętaj:
Vieslav pisze:coś raz wrzucone w internet zostaje tam na zawsze.
SkyDrive teraz się skurczył do 7 GB dla nowych użytkowników. Jeżeli zarejestrowałeś się przed 23.04, wystarczy kliknąć na chyba informację o dostępnej pamięci i przywrócić 25 GB bezpłatnie.
Vieslav pisze:
Przyszło mi do głowy fajne rozwiązanie - może te zdjęcia popakować w archiwa i zabezpieczyć hasłem?
Archiwa - jakość zdjęć może się pogorszyć, jeśli zastosujesz kompresję. Dodatkowo, tracisz czas na roz-/pakowanie.
Możesz wybrać chmurę SpiderOak. 10$/miesiąc za dysk 100 GB (lub do 10 GB za darmo), brak limitu wielkości pliku,
szyfrowanie danych, aplikacje mobilne na iOS i androida, obsługa wersji pliku. Wiem, że bardzo drogo.