Słuszny komentarz. Rozwiązanie wydaje się bardzo proste - integracja z Disqus, która zresztą już jest w bazie telefonów. Sam jestem ciekaw, jaka jest przyczyna zwlekania z nią.
- Uwagi dotyczące serwisu - propozycje zmian, zauważone błędy, itp. Także komunikaty administratorów forum.
@Mila89- problem jest na bieżąco zgłaszany. Osobiście ingerować w posty pod artykułami na głównej nie moge, natomiast wszelkiego rodzaju ataki i przejawy spamerstwa oraz hejty wyłapuje i przekazuję wyżej by się tym zajęli. O ile tu mam sztab świetnie sprawdzających się moderatorów i nie boje się użyć tych zapewnień, o tyle tam na głównej za bardzo nikogo do tych czynności nie ma. Zachęcam pod tym wątkiem do zgłaszania takich rzeczy (w linku) w materiałach bieżących jak i archiwalnych, dzięki temu wasza pomoc przyczyni się do zapewnienia lepszego porządku. Zapewniamy, że już niedługo będziecie pozytywnie zaskoczeni lecz wszystko w swoim czasie.
Klasyczny obserwator wątku.
Ale też musicie pamiętać, że serwis musi zarobić na wyświetleniach reklam, a jak kilku takich będzie regularnie wchodzić żeby pisać głupoty to wyświetlenia są. Ja nawet kiedyś proponowałem, że komentowanie powinno być tylko dla zalogowanych, np na myapple tak jest i każdy sobie chwali ale dostałem odp że nie wszyscy chcą się logować a serwis chciałby zapewnić możliwość wypowiedzi wszystkim. W weekend jest najgorzej, bo ci co to usuwają też chcą mieć czasem wolne i wtedy większość komentarzy to zwykły trolling.
Morvius nie jest sam Działamy we 4-5 osób wspólnie, będąc ze sobą w stałym kontakcie. Pod wodzą Morviusa, któremu należą się wszelkie honory za ogrom pracy jaki włożył (a ile jeszcze przed nim!).Mila89 pisze:Poziom forum w ostatnim czasie dzieki Morviusowi sie podniosł(co mówię z nieukrywanym zaskoczeniem bo zawsze miałem-błedne jak sie okazało wrażenie że jest nieodpowiednia osobą do kierowania forum)
Moderacją na portalu zajmuje się wyłącznie redakcja. Skuteczność każdy może ocenić. Dziwi mnie zwłoka w integracji z Disqus, który na innych portalach sporo trolli wymiótł. Tym bardziej, że w części poświęconej telefonom, Disqus jest i działa. Mam nadzieję, że ktoś z redakcji wypowie się w tym wątku.Mila89 pisze:O tyle na portalu pod newsami zupełnie sobie nie radzicie... osoby typu młody_pelikan wszystkie odmiany Calmów itd pisza sobie bzdety(nawet nie z opery) a ich komentarze ani nie są usuwane ani jak pelikan nie są blokowani
Kiedyś zgłaszałem i działało. Od dłuższego czasu korzystam jednak przez to z wersji Premium - można ustawić wtedy widoczność komentarzy tylko od zalogowanych, wybranych ignorować, no i nie ogląda się reklam. 20 zł za pół roku to spoko cena za taki komfort. Oczywiście to jest workaround, a nie rozwiązanie istoty problemu.Mila89 pisze:ps zgłaszanie komentarzy nic nie daje, bo zgłaszam(czasem) te najbardziej jaskrawe a one i tak wiszą
W weekendy pod newsami powinna Monika sprzątać, ale coś Jej to nie idzie jak widzę. Gdy Isand działał w weekendy, był względny porządek. Przemyślę sprawę.
Disqus trafił do katalogu na zasadzie testu i... tego testu nie zdał. Zaskakująco niewiele osób komentuje tą metodą :-/ Postanowiliśmy więc zostawić własny system komentarzy, który przy okazji działa też wtedy, gdy Disqus ma awarię, no i nie wymaga opłacania abonamentów.
Forum czeka totalna przebudowa, a wraz z nią pojawią się nowe narzędzia moderacji. Ruszymy z nim tuż po modernizacji serwisu (a to już w przyszłym miesiącu - 3majcie kciuki ). Na tym etapie najbardziej zależało mi na zrobieniu porządków w wątkach, by przenoszone były już posprzątane treści i z wielką pomocą Morviusa i reszty Moderatorów, udało się to w miarę osiągnąć.
Ze swojej strony widzę czasami wręcz nadgorliwość w moderacji - objawia się zasypaniem skrzynki e-mail skargami. No ale to są wyjątki, które stale wrzucam na tapetę w dyskusji z Morviusem.
Disqus trafił do katalogu na zasadzie testu i... tego testu nie zdał. Zaskakująco niewiele osób komentuje tą metodą :-/ Postanowiliśmy więc zostawić własny system komentarzy, który przy okazji działa też wtedy, gdy Disqus ma awarię, no i nie wymaga opłacania abonamentów.
Forum czeka totalna przebudowa, a wraz z nią pojawią się nowe narzędzia moderacji. Ruszymy z nim tuż po modernizacji serwisu (a to już w przyszłym miesiącu - 3majcie kciuki ). Na tym etapie najbardziej zależało mi na zrobieniu porządków w wątkach, by przenoszone były już posprzątane treści i z wielką pomocą Morviusa i reszty Moderatorów, udało się to w miarę osiągnąć.
Ze swojej strony widzę czasami wręcz nadgorliwość w moderacji - objawia się zasypaniem skrzynki e-mail skargami. No ale to są wyjątki, które stale wrzucam na tapetę w dyskusji z Morviusem.
W ogóle trochę mi jej szkoda bo dopiero niedawno dołączyła a te trolle trochę ją cisną w tych komentarzach.LuiN pisze:W weekendy pod newsami powinna Monika sprzątać, ale coś Jej to nie idzie jak widzę.
LuiN skargi były i będą, nie wszystkich uda się zadowolić a zależy mi nie tylko na czyszczeniu forum, ale i odbudowaniu starej świetności i przypomnieniu o tym, że każdy temat jest ważny i niepotrzebne zaśmiecanie jest niewskazane. A jedna osoba ma z tym ewidentnie problem lecąc z płaczem jak dziewczynka do mamy bo jej krzysio złamał kredkę. No cóż, wszystkim dobrze nie zrobię. Tak, wiem, że to dwóznacznie odbieracie zboczuchy.Ze swojej strony widzę czasami wręcz nadgorliwość w moderacji - objawia się zasypaniem skrzynki e-mail skargami. No ale to są wyjątki, które stale wrzucam na tapetę w dyskusji z Morviusem.
Ekhem... Na jaką tapetę?LuiN pisze:No ale to są wyjątki, które stale wrzucam na tapetę w dyskusji z Morviusem.
Absolutnie nie zgadzam się, jakoby moderacja obecnie była "załatwiana" zbyt nadgorliwie. Problem po prostu leży w tym, że bardzo długo moderacji tutaj nie było praktycznie wcale i wszelakiej maści trolle czuły się bezkarnieLuiN pisze:Ze swojej strony widzę czasami wręcz nadgorliwość w moderacji - objawia się zasypaniem skrzynki e-mail skargami. No ale to są wyjątki, które stale wrzucam na tapetę w dyskusji z Morviusem.
Obecnie staramy się nad tym panować, a osoba ostrzeżona i/lub zbanowana pisze w takiej sytuacji do administracji, ponieważ myśli, że w takiej sytuacji coś ugra i się na nas w jakiś sposób zemści.
Zrobiła się dyskusja o moderowaniu i portalu, i forum, więc połączyłem wątki w jeden.
Najwięcej porządku to powinna redakcja robić w komentarzach niezalogowanych pod artykułami, tam to dopiero śmietnik, bzdury i wulgaryzmy, chyba rzadko kiedy ktoś tam kasuje spam?
A kasować powinno się nie tylko obraźliwe ale także bzdury techniczne i przesycone błędami ortograficznymi. Są fora gdzie za ortografię moderacja daje ostrzeżenia, a tu...? Były przypadki gdzie tytuł wątku dyskusji był napisany z błędami i ... nic.
A kasować powinno się nie tylko obraźliwe ale także bzdury techniczne i przesycone błędami ortograficznymi. Są fora gdzie za ortografię moderacja daje ostrzeżenia, a tu...? Były przypadki gdzie tytuł wątku dyskusji był napisany z błędami i ... nic.
Błędy ortograficzne mnie osobiście również drażnią, ale żyjemy w takich czasach, że nie można z tym nic zrobić. To po prostu lenistwo ludzi. Jak starałem się kogoś poprawiać to każdy się bulwersował, że polonista ze mnie i generalnie po co ja się czepiam, jak wszyscy rozumieją.
Walka z wiatrakami.
Walka z wiatrakami.
Jeżeli nie można zwalczyć (a powinno się przynajmniej jakieś działania podjąć) błędów ortograficznych językowych to chociaż na forum jednak technicznym jakim jest telepolis zwalczać imbecylizm techniczny i błędne zapisy jednostek fizycznych i zwracać uwagę że "gb" to nie jest to samo co "GB" jak również "mhz" to nie jest to samo co "MHz". Są poprostu absolutne podstawy i minima kultury technicznej wypowiedzi których ignorować nie można tak ogólnie bo ignorowanie tego na forach i w postach kształtuje utrwalanie błędów i obniża poziom.
Ja podchodzę do tego inaczej - nie korygujemy nic, czasem zwrócę uwagę, nic więcej. Wychodzę z założenia, że jak ktoś jest językowym flejtuchem, to niech to każdy może zobaczyć.f0ku5 pisze:Błędy ortograficzne mnie osobiście również drażnią, ale żyjemy w takich czasach, że nie można z tym nic zrobić. To po prostu lenistwo ludzi. Jak starałem się kogoś poprawiać to każdy się bulwersował, że polonista ze mnie i generalnie po co ja się czepiam, jak wszyscy rozumieją.
Walka z wiatrakami.
Tak, ale zobaczy gimbus który nie wie jak się poprawnie pisze i utrwala z błędami i powiela... i takich potem mamy imbecyli. Właśnie że rażące błędy ortograficzne powinny być wywalane i piętnowane, będzie przynajmniej jakaś edukacja a nie utrwalanie błędów. A już hitem są błędnie pisane tytuły wątków dyskusji. Jest forum elektroniczne gdzie za ortografię dają ostrzeżenia...Remington pisze:Ja podchodzę do tego inaczej - nie korygujemy nic, czasem zwrócę uwagę, nic więcej. Wychodzę z założenia, że jak ktoś jest językowym flejtuchem, to niech to każdy może zobaczyć.
proponuje scalić zdublowane tematy:
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 22&t=91640
i
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 22&t=93075
[edit-Rem] Nieaktualne, ten drugi to post zagranicznych spamerów wklejających stare posty (że niby piszą na temat), po czym je edytujących i wstawiających reklamy.
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 22&t=91640
i
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 22&t=93075
[edit-Rem] Nieaktualne, ten drugi to post zagranicznych spamerów wklejających stare posty (że niby piszą na temat), po czym je edytujących i wstawiających reklamy.
Witam
Po raz drugi w tym miesiącu przywitał mnie komunikat że zostałem wyrzucony z serwisu za spam i żeby się w skontaktować z administratorem.
IP z Play. Nic nigdy nie spamowałem na telepolis. Ileś osób korzysta z tego samego ip i potem blokowani są wszyscy. Jest tu jakaś logika w tym? Przecież ip można zmienić i znowu spamować.
Dlaczego normalni użytkownicy mają cierpieć przez jakiegoś spamera?
Jest jakieś na to rozwiązanie?
Bo teraz po każdym włączeniu kompa nie wiem czy będę mógł korzystać z serwisu.
Po raz drugi w tym miesiącu przywitał mnie komunikat że zostałem wyrzucony z serwisu za spam i żeby się w skontaktować z administratorem.
IP z Play. Nic nigdy nie spamowałem na telepolis. Ileś osób korzysta z tego samego ip i potem blokowani są wszyscy. Jest tu jakaś logika w tym? Przecież ip można zmienić i znowu spamować.
Dlaczego normalni użytkownicy mają cierpieć przez jakiegoś spamera?
Jest jakieś na to rozwiązanie?
Bo teraz po każdym włączeniu kompa nie wiem czy będę mógł korzystać z serwisu.
Blokada na adres IP jest włączana spamerowi w ostateczności. Więc gdy na takie adres trafimy to z pewnością nie z powodu takiego, że ktoś robi nam na złość. Jestem pewien, że na nowej platformie forum sprawa związana z uwierzytelnianiem skutecznie zablokuje konta spamerskie i konieczność blokowania IP stanie się niepotrzebna. Niemniej jednak twoją sprawę przekazuję wyżej i po rozstrzygnięciu wrócimy z odpowiedzią.
Pozbawionym sensu jest blokować dynamicznie przydzielane adresy IP. Nie robimy już tego od dawna, ale widocznie to IP było zbanowane wcześniej.
To ostatnio mam jakiś niefart chyba bo to już drugi przypadek w ciągu miesiąca. Co więcej dzisiaj po komunikacie udało mi się zmienić ip i też było zbanowane, dopiero po kolejnej zmianie zadziałało.