• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #567332  autor: Charon
 13 lip 2012, 13:22
Witam
Mam telefon samsung galaxy mini. Ostatnimi czasy zaczął zżerać mnóstwo kasy z konta. Raz sie zdziwiłem, ze przy doładowaniu za 50 zł powróciło mało środków na konto (wróciła złotowka jak powinno być ze 20-30 zł). Od doladowania 28 czerwca kilka dni temu zobazyłem w przychodzcych Smsach że zostało mniej niż 30 zł - obecnie mam już tylko niecałe 15 zł (a powinienem mieć ponad 40) - coś ciągle żre kasę ok 2 zł na dzień nawet gdy nic w nim nie robię.

Wyłączyłem kilka dni temu jakąś aktualizację pogodową, jak i wiadomości, ale nadal coś żre. Co mam jeszcze skasować czy wyłączyć, aby przestało mi kasy ubywać.

#567333  autor: PalonyLolek
 13 lip 2012, 13:26
Pewnie coś tam sobie z neta pobiera, wyłącz w ustawieniach telefonu całkowicie dostęp do internetu.
Jeśli jednak nie chcesz tego robić wykup u swojego operatora pakiet internetowy z lejkiem żeby w razie czego nie ciągnęło Ci kasy z konta.

#567362  autor: Charon
 13 lip 2012, 14:24
Nie wiem jak wyłączyć internet. A mozna sprawdzić co w ogóle on pobiera ?

#567365  autor: KC-KARLOS
 13 lip 2012, 14:26
Charon, a ściągałeś jakieś tapety, dzwonki czy gadżety z jakieś gazety?

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#567366  autor: PalonyLolek
 13 lip 2012, 14:27
Jeśli masz telefon w Play wejdź na swoje Play24 i sprawdź ile danych pobiera, masz tam taką możliwość.
Jeśli masz telefon u innego operatora i interesuje Cię co telefon pobiera zadzwoń najlepiej do BOK-u swojej sieci i poproś żeby zerknęli w systemie co tam jest pobierane jeśli chodzi o ilość danych.
W Samsungu Galaxy mini gdy chcesz "na chama" wyłączyć neta wystarczy zmienić aktywny profil internetowy na jakiś błędny, domyślny przestanie się łączyć już całkowicie.

#567373  autor: rain86
 13 lip 2012, 14:36
Wyłącz całkowicie internet, jak to zrobić? Skasuj APN-y i po sprawie ;-)

Było: Mitsubishi Trium, Alcatel OT 311,511,Sony CMD-J5, Siemens SL45i,Nokia N-Gage, SE T610, SE J200, Motorola E398, Samsung E900, Nokia N73, Samsung F480, Nokia N82, N86, 5800, Omnia HD, SE C901, Wave 8500, 6303, N8, SGS II, Lumia 800, HTC 1S
Jest:ip4s

#567380  autor: best
 13 lip 2012, 14:58
Nie rozumiem po co ludzie biorą telefon z Androidem i żałują kilka zł na pakiet internetowy.
Po za tym nie można usuwać APN-ów (można co najwyżej je edytować).

#567386  autor: rain86
 13 lip 2012, 15:21
Nie pamiętam jak to było w SGS 2, ale w ONE S można usunąć APN-y. Ale skoro w samsungach nie można to wyedytować je i wprowadzić błędne dane co będzoe skutkowało tym, że nie będą działały

Było: Mitsubishi Trium, Alcatel OT 311,511,Sony CMD-J5, Siemens SL45i,Nokia N-Gage, SE T610, SE J200, Motorola E398, Samsung E900, Nokia N73, Samsung F480, Nokia N82, N86, 5800, Omnia HD, SE C901, Wave 8500, 6303, N8, SGS II, Lumia 800, HTC 1S
Jest:ip4s

#567462  autor: Charon
 13 lip 2012, 22:20
Nic nie ściągałem z neta. Co to sa te APNy ? Teraz zobazyłem, ze pogodę mam wprawdzie wyłączoną, ale wiadomości cały czas przesyła. Teraz chyba udało mi się wyłaczyć to, zobaczymy co bedzie póxniej.

GPSa mam wyłączonego, ale mapę moge włączać. Nie wiem czy ją się da wyłączyć, ani czy to coś żre.

#567463  autor: KC-KARLOS
 13 lip 2012, 22:28
Charon pisze:Co to sa te APNy ?
Punkty dostępowe do internetu.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#567474  autor: pakierhakierxd
 13 lip 2012, 22:59
Wyłącz w ustawieniach internet komórkowy wydaje mi się że powinno się dać wyłączyć przez przetrzymanie przycisku włączenia chyba taki jest w tym telefonie i pokaże się lista opcji :)

Pozdrawiam :)

#567537  autor: markoz7874
 14 lip 2012, 09:30
best pisze:Nie rozumiem po co ludzie biorą telefon z Androidem i żałują kilka zł na pakiet internetowy..
Ciagly dostep do internetu nie jest niezbedny. W androidzie jest sporo aplikacji dzilajacych offline - dlatego.

Charon pisze:.. Co to sa te APNy ? ..
Widze, ze kolega "troche" zielony w temacie - polecam poczytanie troche o androidzie i konfiguracji, a jezeli koledze sie nie chce - odwiedzenie kumatego kolegi lub nawet sklepu w ktorym ustawia i poinforuja o sposobie korzystania z internetu.
Wyjdzie tanij niz placenie rachunkow za niechciane polaczenia.

#567547  autor: pakierhakierxd
 14 lip 2012, 10:38
Można też przeczytać instrukcję obsługi może tam będzie :)

#567644  autor: Charon
 14 lip 2012, 18:05
Teraz znazłem w opcjach jakieś uruchomione usługi i sie okazało ze jest z 5 aktywnych. Od razu wszystkie wykasowałem, została jeszcze "klawiatura samsung" której wyjątkowo nie moge wyłączyć.

#567645  autor: pakierhakierxd
 14 lip 2012, 18:07
Jest włączona bo jej używasz :D ,nie wyłączaj uruchomionych aplikacji bo i tak się włączą :) ,w androidzie się tak nie robi,dzięki temu bateria może krócej trzymać.

#567652  autor: best
 14 lip 2012, 18:38
markoz7874 pisze:
best pisze:Nie rozumiem po co ludzie biorą telefon z Androidem i żałują kilka zł na pakiet internetowy..
Ciagly dostep do internetu nie jest niezbedny. W androidzie jest sporo aplikacji dzilajacych offline - dlatego.
Nikt nie powiedział, że ciągły dostęp do internetu jest niezbędny, ale włączenie pakietu internetowego, to powinno być pierwsze, co się robi po zakupie telefonu z Androidem, żeby nie było takich i podobnych tematów, że komuś nagle znikają pieniądze z konta, albo rosną kilku cyfrowe rachunki :roll:

#567725  autor: markoz7874
 14 lip 2012, 23:27
best pisze:
markoz7874 pisze:
Nikt nie powiedział, że ciągły dostęp do internetu jest niezbędny, ale włączenie pakietu internetowego, to powinno być pierwsze, co się robi po zakupie telefonu z Androidem, żeby nie było takich i podobnych tematów, że komuś nagle znikają pieniądze z konta, albo rosną kilku cyfrowe rachunki :roll:
Co ty powiesz? ja nie mam takich pakietow i nic mi nie znika - cuda?

#567748  autor: ManiacGSM
 15 lip 2012, 10:34
best
''Nie rozumiem po co ludzie biorą telefon z Androidem i żałują kilka zł na pakiet internetowy.''

Niektórzy nawet nie wiedzą ,że mają telefon z androidem ,jak przedłużają umowy u opów po prostu po chwilowym napale biorą byle co byle by dotykowe i błyszczące bo teraz na topie i tyle , dopiero w domu jest niespodzianka jak ustawią coś na nieświadomce i telefon łączy się z netem.

PLUSH na Kartę x1. Virgin Mobile x1, Orange FREE x1, PLAY MIX x1.
iP 5s, NOKIA C7, HUAWEI Y5, BB 9810, NOKIA 2610.

#567947  autor: markoz7874
 16 lip 2012, 10:31
ManiacGSM pisze:Niektórzy nawet nie wiedzą ,że mają telefon z androidem ,jak przedłużają umowy u opów po prostu po chwilowym napale biorą byle co byle by dotykowe i błyszczące ..
Co ty za farmazony opowiadasz? Chcesz powiedziec, ze ludzie nie maja TV, internetu, nie czytaja gazet?
Skad masz takie informacje? Pracujesz u jakiegos operatora, czy bezwiednie plotki powtarzasz?
A jezeli nawet to sa sami sobie winni. Jezeli sie podpisuje umowe, to przydalo by sie ja wczesniej przeczytac - chyba, ze godzimy sie na wszytko akceptujac wszelkie konsekwencje.

#567955  autor: PalonyLolek
 16 lip 2012, 10:58
markoz7874 pisze:Co ty za farmazony opowiadasz? Chcesz powiedziec, ze ludzie nie maja TV, internetu, nie czytaja gazet?
Mają, ale jeśli nie zaglądasz na takie fora jak to lub zupełnie nie interesujesz się tematem, przy wyborze telefonu patrzysz tylko na wygląd to nie wiesz co to Android i później zastanawiasz się czemu kasa znika.

Kolega pisze prawdę, ja akurat pracuję u opa i całkowicie szczerze mogę Ci powiedzieć, że mniej więcej połowa klientów nie wie NIC o jakichkolwiek systemach w smartfonach i nie mówię tu tylko o osobach starszych, ale zazwyczaj 20-50 lat.