Zmiana klimatu doprowadzi do wzrostu cen żywności. Naukowcy oszacowali, jak wpłynie na inflację.
Globalne ocieplenie czy też, bardziej precyzyjnie, zmiana klimatu to poważne zagrożenie, z którym w coraz większym stopniu zmagamy się na codzień. Jednocześnie jednak często mamy problem z wyobrażeniem sobie, w jaki sposób rosnące temperatury mogą wpływać na nasze życie. Bo wpływają i to, jak się okazuje, w bardzo wymierny sposób.
Grupie niemieckich naukowców związanych z Uniwersytetem Poczdamskim oraz Europejskim Bankiem Centralnym ustaliła, jaki wpływ będą miały rosnące temperatury na ceny żywności w nadchodzących latach. Według ich analizy ceny pożywienia będą każdego roku mają rosnąć od 0,9 do 3,2 punktów procentowych każdego roku aż do 2035 (dalsze lata nie zostały ujęte w badaniach). Wpływ globalnego ocieplenia na ogólną inflację ma się z kolei mieścić w przedziale 0,3 - 1,2 punktów procentowych.
Opisane zjawisko ma występować globalnie i choć w niektórych regionach wzrost cen żywności będzie odczuwalny znacznie mocniej (głównie Afryka i półkula południowa), to w Europie bynajmniej nas nie ominie. Jednocześnie warto pamiętać, że opisane modele skupiają się wyłącznie na inflacji wynikającej bezpośrednio ze zmian klimatu. W praktyce z pewnością nałożą się na nią także inne czynniki ekonomiczne, co może doprowadzić do jeszcze większego wzrostu cen.
Zobacz: Tylko garstka państw spełnia normy jakości powietrza WHO
Zobacz: Pandemia skróciła nasze życie. Wiemy już o ile
Źródło zdjęć: Shutterstock
Źródło tekstu: The Conversation