DAJ CYNK

4Carriers zaskarża decyzję UKE w sprawie nałożenia kary pieniężnej. Oto oficjalne stanowisko firmy

Sebastian Górski

Prawo, finanse, statystyki

Po decyzji UKE o nałożeniu na operatora hurtowych połączeń głosowych 4Carriers kary pieniężnej w wysokości 2,2 mln zł za naruszenie obowiązującego Prawa telekomunikacyjnego. Zarząd spółki decyzję UKE chce zaskarżyć i przesyła w tej sprawie oficjalne oświadczenie.

Jak pisaliśmy na początku stycznia, Urząd Komunikacji Elektronicznej zdecydował o nałożeniu na operatora hurtowych połączeń głosowych 4Carriers kary pieniężnej w wysokości 2,2 mln zł za naruszenie obowiązującego Prawa telekomunikacyjnego. Spółka podczas tranzytu połączeń zagranicznych miała zmieniać oznaczenia numerów inicjujących na krajowe.

Poniżej publikujemy oficjalne stanowisko operatora, które otrzymaliśmy od Macieja Słowińskiego, prezesa zarządu 4Carriers Sp z o.o.

W ocenie Spółki Decyzja Prezesa UKE jest niesłuszna. 4Carriers wniosła odwołanie od decyzji, wyrażając swój sprzeciw zarówno wobec jej podstaw, jak i uzasadnienia. Decyzja Prezesa UKE nie odpowiada faktom, bowiem 4Carriers nie dokonywała zamiany informacji adresowej o numerze abonenta wywołującego w swojej sieci. Dowody na poparcie stanowiska Spółki zostaną przedstawione w sądzie. Dodatkowo, zdaniem Spółki przy wydaniu zaskarżonej decyzji. Prezes UKE dopuścił się szeregu uchybień formalnych, przede wszystkim naruszając prawo 4Carriers do obrony swoich interesów w toku sprawy.

W oświadczeniu czytamy dalej:

Spółka odnosi wrażenie, że nadrzędnym celem Prezesa UKE było nałożenie kary jeszcze w roku 2018. Pośpiech w prowadzeniu postępowania doprowadził w efekcie Prezesa UKE do błędnych ustaleń merytorycznych (krzywdzących 4Carriers) oraz poważnych uchybień formalnych, które zostały wskazane przez Spółkę we wniesionym do sądu odwołaniu od decyzji. W świetle poczynionych przez 4Carriers ustaleń w kwestii stwierdzonych przez Prezesa UKE naruszeń, zarówno samo wydanie decyzji, jak i nałożenie na Spółkę rażąco wysokiej kary pieniężnej, nie miało podstaw.

Zobacz też: 4Carriers ukarane przez UKE za podmianę numerów zagranicznych na krajowe. Spółka ma zapłacić 2,2 mln zł