Unia wydała zgodę. Owady trafią do jedzenia

Komisja Europejska wyraziła zgodę na stosowanie Tenebrio molitor, czyli mącznika młynarka w żywności. To kolejny owad, którego możemy oficjalnie spożywać.

Damian Jaroszewski (NeR1o)
11
Udostępnij na fb
Udostępnij na X
Unia wydała zgodę. Owady trafią do jedzenia

Tenebrio molitor, czyli mącznik młynarek, to chrząszcz z rodziny czarnuchowatych. Jego larwa ma rozmiar około 30 mm. To właśnie ją, w formie sproszkowanej, można już stosować w żywności nowej generacji.

Dalsza część tekstu pod wideo

Komisja zgadza się na jedzenie owadów

Proszek z larwy mącznika młynarka został zatwierdzony do spożycia już w 2021 roku. Teraz Komisja Europejska zgodziła się, aby był on dodawany do żywności, w tym między innymi pieczywa, makaronów, przetworzonych owoców i warzyw czy serów. 

Jednym z warunków stosowania larw Tenebrio molitor jest wcześniejsze poddanie ich promieniowaniu UV. Wcześniej, przez 24 godziny, robaczki nie mogą być też karmione, aby wydaliły wszystkie treści pokarmowe. O zgodę na stosowanie owadów w żywności wnioskowała firma Nutri’Earth, która na najbliższe 5 lat (do 10 lutego 2030 roku) ma monopol na stosowanie proszku z larw mącznika młynarka.

Co ważne, wszystkie produkty zawierające proszek z larw mącznika młynarka muszą być odpowiednio oznaczone. Informacja na ten temat musi znajdować się na opakowaniu wraz z ostrzeżeniem, że składnik może powodować reakcję alergiczną u osób uczulonych na skorupiaki i produkty pochodne oraz na roztocza kurzu domowego.