Jedzenie tych dwóch warzyw zahamuje siwienie włosów
Naukowcom udało się dokonać ciekawego odkrycia. Substancja zawarta w brokułach i selerze hamuje siwienie czarnych włosów.

Badania wykazały, że naturalny związek występujący w selerze i brokułach zapobiega siwieniu czarnych włosów. Machiko Iida, pracująca na Wydziale Lekarskim Uniwersytetu w Nagoi, wraz ze swoim zespołem badawczym odkryła, przez przypadek, że luteolina, odmiana flawonoidu, łagodzi siwienie włosów.
Wyniki całego eksperymentu zostały opublikowane w grudniu, ubiegłego roku, w czasopiśmie naukowym Anitoxidants. Badania te, prawdopododobnie doprowadzą do opracowania środka i suplementu diety wykorzystującego luteolinę, co zapewni "nową opcję zapobiegania siwieniu włosów. To bardzo dobra wiadomość, bowiem na rynku znajduje się obecnie bardzo mało skutecznych środków tego typu. A zainteresowanie nimi jest stosunkowo duże.



Dotychczasowe badania zostały przeprowadzone na myszach, a aby ocenić skuteczność i bezpieczeństwo tej substancji, będzie także trzeba przeprowadzić je na ludziach. Zespół badawczy wykorzystał myszy z czarnym futrem, aby zaobserwować czy ich sierść z czasem stanie się siwa. Luteolinę stosowano przez okres 16 tygodni. Wyniki wykazały, że u myszy, które dostawały luteolinę siwe włosy pojawiały się dużo rzadziej. Zarówno smarowanie miejscowe, jak i przyjmowanie doustne substancji dawało podobne rezultaty. Ponadto, stosowanie luteoliny, pomogło złagodzić spadek endoteliny, aktywnej substancji w meszkach włosowych, a także receptora endoteliny typu B. W rezultacie poprawiła się funkcja komórek macierzystych melanocytów, co oznacza, że osoby urodzone z czarnymi włosami będą miały większe prawdopodobieństwo utrzymania tego koloru przez dłuższy czas.
Luteolinę można znaleźć w brokułach, selerze oraz rumianku. Substancja ta ma zdolność wspomagania zdrowia skóry poprzez mechanizmy antyoksydacyjne i przeciwstarzeniowe. Teraz, po raz pierwszy, została potwierdzona naukowo jej skuteczność w hamowaniu siwienia czarnych włosów.