Wysokie ciśnienie krwi? Jedz więcej tego produktu

Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Waterloo mówią jasno, że zwiększenie stosunku spożycia potasu do sodu może być skuteczniejsze w obniżaniu ciśnienia krwi bardziej niż samo ograniczenie spożycia sodu. 

Anna Kopeć (AnnaKo)
1
Udostępnij na fb
Udostępnij na X
Wysokie ciśnienie krwi? Jedz więcej tego produktu

Masz podniesione ciśnienie?

Nadciśnienie tętnicze to typowy problem naszych czasów. Dotyka ono ponad 30 procent dorosłych na świecie. Jest to główna przyczyna choroby wieńcowej i udaru mózgu, a także może prowadzić do szeregu innych schorzeń, takich jak przewlekła choroba nerek, niewydolność serca, nieregularne bicie serca. Co ciekawe, jej skutkiem może być także demencja. 

Dalsza część tekstu pod wideo

Banany i brokuły

Okazuje się, że nie tyle ograniczać, co powinniśmy nauczyć się jeść nieco inaczej. Pewne produkty powinny na stałe znaleźć się w naszej diecie. 

Zazwyczaj osobom z wysokim ciśnieniem krwi zaleca się spożywanie mniejszej ilości soli. Nasze badania sugerują, że dodanie do diety większej ilości produktów bogatych w potas, takich jak banany, czy brokuły, mogą mieć większy pozytywny wpływ na ciśnienie krwi, niż samo ograniczenie sodu.

- mówi Anita Layton, profesor matematyki stosowanej, informatyki i biologii na Uniwersytecie Waterloo oraz kierownik Katedry Badawczej Kanady 150 w dziedzinie biologii matematycznej oraz medycyny. 

To taki trochę powrót do przeszłości, kiedy wcześni ludzie jedli więcej owoców i warzyw, w związku z czym układy regulacyjne ciała mogły ewoluować tak, aby jak najlepiej działać przy diecie bogatej w potas i ubogiej w sód. 

Naukowcom udało się opracować model matematyczny, który skutecznie identyfikuje, w jaki sposób stosunek potasu do sodu wpływa na organizm. Model identyfikuje także, w jaki sposób różnice płciowe wpływają na związek między potasem, a ciśnieniem krwi. Okazało się, że u mężczyzn nadciśnienie rozwija się łatwiej niż u kobiet, przy czym reagują oni bardziej pozytywnie na zwiększony stosunek potasu do sodu.