Kwestia
zasięgu, oraz darmowy
starter.
Nie wiem z której strony to ugryź i nie jestem też pewien, czy operator chciałby to naświetlać. Z doświadczenia wiem, że zwłaszcza osoby mniej "obeznane" zakładają, że skoro ich
telefon ma zasięg w danym miejscu, to po przeniesieniu numeru ich
telefon będzie miał taki sam zasięg nadal. Jeżeli ktoś miał problemy w starej sieci, to generalnie już się orientuje i wie, że zasięg jest mniej związany z telefonem, a bardziej z siecią... Mówię o sytuacji - wszystko działało ok, spodobała mi się oferta Orange, a tu np. zamiast 3G na który liczyłem mam 2G, lub nie mam nic. Wątki o zasięgu w różnych kontekstach
ciągną się chyba od początku forum. Dlatego zawsze jak ktoś rozważa przeniesienie numeru na nową infrastrukturę mówię mu - sprawdź zasięg w interesujących cię miejscach, na interesującym cię telefonie (o ile to możliwe). Dzięki temu nie będzie przykrych niespodzianek i nie będzie sytuacji np. uwiązania się z operatorem długą umową (Orange ma poczucie humoru z tymi 36 miesięcznymi umowami swoją drogą... Wiem, opcja, ale jednak ), podczas, gdy nie da się korzystać z telefonu. Mapki zasięgu? Dają jakieś rozeznanie i lepsze takie niż żadne, ale często odbiegają od realiów. Ponadto, taki np. Play ma bardzo radosną mapkę, w której maluje całą Polskę na fioletowo, a tylko ktoś orientujący się wie, że żeby np. sprawdzić zasięg macierzysty 2G trzeba zaznaczyć stacjonarne...
Skąd brać starter? W Orange jest oczywiście
darmowy starter ale jak widać ludzie mają problemy z uwierzeniem w tę darmowość. Ja sam spotkałem się z tym, że najczęsciej nie wierzą w darmową przesyłkę. Dziwnie działający sklep w tym nie pomaga - sam kiedyś zamówiłem starter (za darmo), a na mejla zaczęły przychodzić informacje o statusie przesyłki kurierskiej
i generalnie zamieszanie. Odpowiedź BOK - nie przejmować się
.
Do rzeczy, dwa powiązane:
Czy po przeniesieniu numeru pogorszy mi się zasięg?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. W interesujących Ciebie punktach Orange może mieć zasięg lepszy niż poprzedni operator, bądź gorszy. Aby uniknąć rozczarowań warto przed decyzją o zmianie sieci zapoznać się z
mapą zasięgu Orange, oraz dla upewnienia się sprawdzić rzeczywiste działanie sieci w interesujących nas miejscach. Temu zadaniu sprosta
darmowy starter Orange , do zamówienia na orange.pl z bezpłatną dostawą.
Chciałbym przetestować jakość połączeń w Orange, czy istnieje na to jakiś prosty i darmowy sposób?
Tak, Orange umożliwia zamówienie
darmowego startera z bezpłatną dostawą, który pozwoli na sprawdzenie jakości działania sieci. Strona umożliwia także wybranie numeru.
Nie, darmowy sposób na przetestowanie połączeń w Orange z darmowym starterem to nie kłamstwo. Zawsze można na nim bez problemu odbierać połączenia bez doładowania .
W pierwszym myślałem dać zastrzeżenie - zmiana infrastrutkury, uwzględnienie operatorów wirtualnych, od których przejście nie musi spowodować zmiany zapewniającego infrastrukturę itd. To logiczne zastrzeżenia, ale... Za dużo trudnych słów, a jednocześnie nadal jakiś niewielki margines klientów na MVNO Orange (najlepsze MVNO są przecież w Polkomtelu, więc zmiana infrastruktury jest).
Ponadto myślałem czy nie dodać zastrzeżenia - sprawdź zasięg w Orange na telefonie, na którym będziesz używać przeniesionego numeru, ale znów - za długie, za trudne i za mało atrakcyjne dla operaora, który to akurat wolałby nie naświetlać potencjalnych problemów z zasięgiem, choć zawsze można to wszystko ubrać w marketingową papkę, której mimo wszystko wolałbym tutaj sam nie serwować, no i nacisk powinien być też położony na pozostawienie darmowego startera, zamówienie dla kogoś w rodzinie, stworzenie rodzinnej sieci itd. Nie proszono nas jednak o sprzedawanie, tylko o informowanie
I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.