Ile mięsa można zjeść w ciągu tygodnia? Naukowcy obliczyli

Jeśli chodzi o jedzenie mięsa, to naukowcy wciąż próbują znaleźć punkt równowagi między robieniem tego, co dobre dla naszego ciała, a tym co dobre dla planety.

Anna Kopeć (AnnaKo)
4
Udostępnij na fb
Udostępnij na X
Ile mięsa można zjeść w ciągu tygodnia? Naukowcy obliczyli

Zespół naukowców z Danii dokonał ciekawych obliczeń na temat tego, jaką ilość mięsa powinniśmy wpisywać na listę zakupów.

Dalsza część tekstu pod wideo

Dwie piersi kurczaka tygodniowo wystarczą

Większość ludzi zdaje sobie teraz sprawę, że powinniśmy jeść mniej mięsa, zarówno ze względów środowiskowych, jak i zdrowotnych. Ale trudno jest odnieść się do tematu, ile to jest to "mniej" i czy naprawdę robi to jakąś różnicę w szerszej perspektywie.

- zastanawia się główna autorka badania, Caroline Gebara z uniwersytetu w Danii. 

Badaczka wraz ze swoim zespołem obliczyła konkretną liczbę gramów drobiu lub wieprzowiny, spożywanej tygodniowo. Wyszło im dokładnie 255 gramów, czyli mniej więcej dwie piersi kurczaka. 

Co ciekawe, to sześć do dziewięciu razy mniej mięsa niż przeciętny obywatel USA lub Europy spożył w 2021 roku. 

Czerwonemu mięsu najlepiej powiedzieć "nie"

Badanie duńskich naukowców sugeruje także, że czerwone mięso, szczególnie wołowina, nie może być częścią diety zrównoważonej ekologicznie. Dlatego, że zbyt wiele terenów musi zostać wykarczowanych, pod chów takich zwierząt jak krowy i owce, które następnie emitują szkodliwy metan i podtlenek azotu poprzez swoje odpady i uprawy paszowe. 

Nasze obliczenia pokazują, że nawet umiarkowane ilości czerwonego mięsa w diecie są niezgodne z tym, co planeta może regenerować z zasobów na podstawie czynników środowiskowych, uwzględnionych w badaniu. Istnieje wiele innych diet - w tym mięsnych - które są zdrowe i zrównoważone.

- tłumaczy Gebara.