Zobacz, co warto robić z kranówką przed wypiciem. Naukowcy są pewni

Wiele się teraz mówi o wszechobecnym mikroplastiku, który może być nawet w filiżance wody, którą pijemy. Całe szczęście, chińscy naukowcy odkryli prosty i skuteczny sposób na pozbycie się tych niechcianych substancji i to aż w 90%. 

Anna Kopeć (AnnaKo)
8
Udostępnij na fb
Udostępnij na X
Zobacz, co warto robić z kranówką przed wypiciem. Naukowcy są pewni

Jak wynika z badania, przeprowadzonego przez chiński zespół badawczy, nic tak nie pomaga na zmniejszenie ilości zawartych w wodzie cząstek plastiku, jak doprowadzenie jej do stanu wrzenia przed spożyciem. Okazuje się, że najprostsze sposoby są najskuteczniejsze i mogą uratować nasze zdrowie. Gotowanie i filtrowanie wody są skutecznym sposobem, aby pozbyć się mikroplastiku raz na zawsze i uczynić szklankę wody ponownie synonimem zdrowia i witalności. 

Dalsza część tekstu pod wideo

Gotować 5 minut

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Kantonie i Uniwersytetu w Jinan, przeprowadzili badanie, w ramach którego obserwowali wpływ gotowania wody bogatej w minerały. Chcieli sprawdzić, czy może ona doprowadzić do zmniejszenia spożycia mikroplastiku (NMP) przez ludzi. Aby przeprowadzić eksperyment, pobrano wiele próbek wody kranowej z rejonów najbardziej zanieszczyszczonych mikroplastikiem. Wodę gotowano przez 5 minut, a następnie chłodzono. 

Zwykły filtr do kawy wystarczy

Odkryto, że gotowanie twardej wody, czyli bogatej w wapń i magnez, daje węglan wapnia, który wiąże polistyren, polietylen oraz polipropylen NMP. Wytrącił się kredowy osad, który "uwięził" drobne cząsteczki plastiku. Został on bez problemu usunięty z wody poprzez przelanie jej przez zwykły filtr do kawy. Mikroplaastik został usunięty aż w 90%.

W przypadku miękkiej wody, samo gotowanie i filtrowanie usunęło 25% mikroplastiku. 

Ta prosta strategia polegająca na gotowaniu wody może oczyścić NMP z wody kranowej w gospodarstwie domowym i potencjalnie zmniejszyć w sposób nieszkodliwy spożycie NMP przez ludzi wraz z wodą.

- napisali badacze.

Całość badania została opublikowana w czasopiśmie Environmental Science & Technology Letters.